Hlavní obsah

Kritici protiofenzivy, sklapněte. Plivete do obličeje ukrajinských vojáků, prohlásil Kuleba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba prohlásil, že ti, kdo kritizují ukrajinský postup při protiofenzivě, mají „sklapnout“. Šéf kyjevské diplomacie to řekl ve španělském Toledu, kde probíhá neformální setkání ministrů zahraničí států Evropské unie, ke kterému byl Kuleba přizván.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba a jeho španělský protějšek José Manuel Albares

Článek

(od našeho zvláštního zpravodaje)

Kuleba tak reagoval na otázku, zda slyšel o kritice ukrajinské protiofenzivy, která nemá jít tak rychle, jak mnozí mohli očekávat. „Doporučil bych každému kritikovi, aby sklapnul o ukrajinské protiofenzivě a aby si sám zkusil osvobodit byť jen jeden centimetr čtverečný (ukrajinské půdy),“ řekl Kuleba novinářům v Toledu.

„Kritika pomalého postupu protiofenzivy se rovná plivnutí do obličeje ukrajinskému vojákovi, který každý den obětuje svůj život postupem a osvobozováním jednoho kilometru ukrajinského území za druhým,“ prohlásil dále ukrajinský šéf diplomacie.

Kritika protiofenzivy

Například americký list The Washington Post (WP) napsal, že ukrajinská protiofenziva nesplní svůj hlavní cíl, kterým je dobytí města Melitopol a následné přerušení pozemního koridoru Ruska s Krymským poloostrovem, který ruští okupanti anektovali v roce 2014.

Tento deník se přitom odkazoval na zprávy amerických zpravodajských služeb, které se zabývaly zhodnocením schopností Ruska bránit okupovaná území díky rozsáhlému zaminování a vystavěných zákopů.

„Možná to nepůjde tak rychle, jak bychom chtěli,“ uvedl generálporučík Douglas Sims, ředitel Sboru náčelníků štábu USA, na kterého odkazuje Rádio Svobodná Evropa.

„Není to tak rychlé, ale také to není katastrofálně pozadu,“ prohlásil zase britský ministr obrany Ben Wallace na summitu NATO ve Vilniusu, který se uskutečnil 12. července.

Cesta k Melitopolu bude podle analytiků, které oslovil The Washington Post, nesmírně náročná. To platí i o znovudobytí menších měst, jako je například Tokmak.

„Rusko tam má tři hlavní obranné linie a pak opevněná města. Nejde jen o to, zda Ukrajina dokáže prolomit jednu nebo dvě linie, ale o to, jestli zvládne překonat všechny tři a zda má dostatek sil, aby dosáhla významného cíle, jako je dobytí Tokmaku,“ uvedl Rob Lee, analytik z ústavu Foreign Policy Research Institute.

Oslovení analytici dále uvedli, že je při ukrajinské protiofenzivě překvapilo Rusko, jehož obrana je daleko lepší, než čekali. „Nejvíc určujícím faktorem dosavadního průběhu ofenzivy je kvalita ruské obrany,“ uvedl Lee, který dále řekl, že je to díky tomu, že měli ruští okupanti dostatek času na přípravu obrany.

Ukrajinský progres

Ve čtvrtek ovšem ukrajinský generální štáb ve svém pravidelném hlášení uvedl, že ukrajinská armáda dále postupuje směrem na Melitopol.

Podle hlášení mělo dojít k úspěchům u obcí Novodanylivka a Novoprokopivka, které leží jižně od dříve osvobozené obce Robotyne v Záporožské oblasti.

Rusové se bojí ukrajinského průlomu na jihu. Přesouvají tam to nejlepší, co mají

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám