Hlavní obsah

Rusové se bojí ukrajinského průlomu na jihu. Přesouvají tam to nejlepší, co mají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské velení pokračuje v přesouvání výsadkářů na jih Ukrajiny, kde mají chránit ohrožené úseky fronty, uvedl Institut pro studium války. Britská rozvědka současně uvedla, že navzdory růstu platů vojáků se v Rusku nedaří plnit plán náborů dobrovolníků ochotných sloužit na Ukrajině.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ruský voják speciálních sil na Ukrajině

Článek

Rusko rozmístilo části 76. vzdušné výsadkové divize, aby posílila ruské pozice u vesnice Robotyne, kterou se po dvou měsících bojů podařilo Ukrajincům osvobodit. Zřejmě se tam přesunula od Kreminny, kde Rusové útočili během léta a podařilo se jim severně od ní postoupit.

Přesun části 76. vzdušné výsadkové divize potvrdil záběr útoku dronu na transportér BTR-82A u Robotyne, který patřil právě 76. divizi. Opuštěné vozidlo zřejmě Rusové zničili dronem sami, aby nepadl do rukou Ukrajinců.

Institut už dříve uváděl, že skoro všechny ruské výsadkové divize byly nasazené v těch částech fronty, kde Ukrajinci podnikají protiofenzívu. Do oblasti Záporoží byla od Chersonu přemístěna 7. gardová horská výsadková divize a byli tam převeleni i výsadkáři, kteří čelili ukrajinskému postupu po křídlech od Bachmutu.

ISW uvádí, že ruské velení je jak v obraně, tak při útoku závislé na výsadkový divizích, které patří k těm elitnějším, i když jádro těchto sil bylo zničeno už na počátku války.

Upozorňuje, že opotřebení těchto sil oslabuje schopnost Ruska vést komplexní obranné boje a narušuje ruské záměry obnovit útok v širokém rozsahu, který je závislý na dobře vycvičené pěchotě, jež Rusku chybí. Suplují ji proto výsadkáři, kteří ale při tomto způsobu boje ztrácejí svou přednost, jíž je schopnost rychlého nasazení a vysokého operačního tempa.

Rusku se nedaří doplňovat stavy

Rusku se přitom nedaří doplňovat stavy, i když se snaží lákat na vysoké platy, které dostávají i nově mobilizovaní, upozorňuje britská rozvědka. Ruský prezident Vladimir Putin 4. února 2022 zmiňoval, že poručík dostává měsíčně 81 200 rublů. V říjnu 2022 oznámil, že i mobilizovaní vojíni by mohli dostávat 195 000 rublů za měsíc.

„Mnohé nižší šarže sloužící na Ukrajině nyní dostávají měsíčně přes 200 000 rublů. To je 2,7krát více, něž je ruský průměrný plat 72 851 rublů,“ podotkla rozvědka.

„Je vysoce pravděpodobné, že plat a další benefity jsou velkým stimulem pro lidi, aby vstoupili (do armády), zejména pro ty z chudších oblastí Ruska. Nicméně je stále nepravděpodobné, že Rusko splní požadavky náboru dobrovolníků,“ dodala.

Postupujeme dále na jih, Robotyne plně osvobozeno, hlásí Ukrajinci

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám