Hlavní obsah

Když tě zraní, dorazím tě. Promluvil ruský voják z videa, na kterém se vzdal ukrajinskému dronu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský voják, jenž se na začátku května u Bachmutu vzdal ukrajinskému dronu, poskytl rozhovor ze zajetí. Popisuje v něm, jak jej jeden z velitelů žoldácké Wagnerovy skupiny jakožto nováčka přivedl do zákopů a vysvětloval mu, co a jak.

Foto: Twitter
Článek

„Wagnerova skupina nám přidělila jednoho průvodce a ten nám řekl: ‚Nikdo se nebude loudat. Půjdete rovnou za mnou. Kdo se bude snažit ukrýt, toho zlikviduju‘,“ líčil ruský voják Ruslan Anitin z ukrajinského zajetí v rozhovoru pro ruskou lidskoprávní organizaci Gulagu.net.

Jestli vás chytí, nechám vás tam. Když vás zraní, dorazím vás

„Na silnici se může střílet. Jestli někoho z vás chytí, nebudu vás tahat ze zajetí,“ vybavoval si Anitin další pokyny ostříleného wagnerovce směrem k nováčkům. Ti prý byli do zákopů na frontové linii vysláni bez patřičného výcviku a vybavení. Velitelé jim navíc měli vyhrožovat zastřelením, nejen pokud se budou chtít vzdát, ale i v případě, že utrpí zranění v boji.

Na otázku reportéra Gulagu.net proč se – ač měli v rukou samopaly – veliteli z řad wagnerovců nevzepřeli, zajatý voják odpověděl, že měli strach. „Byli jsme na tom místě jen dva dny. Dovezli nás tam, nevěděli jsme, kam jít,“ vysvětloval.

Ruský voják se vzdává ukrajinskému dronu u Bachmutu

Válka na Ukrajině

Zákopy plné těl

Zákopy, kam přidělený velitel nováčky přivedl, byly podle Anitina plné mrtvol. „Říkal nám, že tam budou ležet mrtvoly, ať si toho nevšímáme. To, co nás tam čekalo, jsem si ale vůbec nedokázal představit. Všude kolem se válela těla. Skládali je tam v těch zákopech jedno přes druhé. V zákopu, kde jsem byl já, jich bylo tak 30 nebo 40. V úkrytech, napůl pohřbená. Jinde byla jen půlka těla zasaženého dělostřeleckou palbou,“ vzpomínal dál ruský voják.

On sám měl vlastně štěstí v neštěstí. Ukrajinci ani Rusové ho nezabili, přestože nebojoval a rozhodl se vzdát. Využil prý nabídky ukrajinských vojáků a řídil se vzkazem, který mu shodili z dronu. „Vzdej se, jdi za dronem,“ stálo na něm. Voják to udělal a záběry z toho obletěly svět.

Podle zdroje Ukrajinské pravdy, který ale nelze ověřit, se nyní muž nachází v bezpečí v ukrajinském zajetí.

Gulagu.net je ruská opoziční a lidskoprávní organizace zaměřená na boj proti korupci a mučení. Až do problémů některých zachráněných vojáků se věnovala také pomoci ruským dezertérům, kteří nechtěli bojovat v ruské invazi na Ukrajinu.

Wagnerovci lezou u Bachmutu jako krysy do pastičky na myši, tvrdí ukrajinský velitel

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám