Hlavní obsah

Wagnerovci lezou u Bachmutu jako krysy do pastičky na myši, tvrdí ukrajinský velitel

Aktualizováno

Ukrajinské jednotky v některých oblastech u Bachmutu uplatňují princip aktivní obrany a přecházejí k protiofenzivním akcím. V úterý o tom na Telegramu informoval Oleksandr Syrskyj, velitel ukrajinských pozemních vojsk. Vypovídají o tom i záběry pořízené ukrajinskými dělostřelci u Paraskovijivky severně od Bachmutu, kteří v neděli z dronu natočili vlastní úspěšný útok na ruské pozice včetně muničního skladu.

Ukrajinští dělostřelci zasáhli ruský sklad munice u Bachmutu.Video: 45th separate Artillery Brigade of the Ukrainian Armed Forces via YouTube, Reuters

 
Článek

„Wagnerovci zalezli do Bachmutu jako krysy do pastičky na myši. S využitím principu aktivní obrany přecházíme v některých oblastech u Bachmutu k protiofenzivním akcím. Nepřítel má více prostředků, ale my ničíme jeho plány,“ uvedl Syrskyj na svém účtu na Telegramu.

Podle údajů zveřejněných britskou rozvědkou a hojně citovaných ukrajinskými médii Ukrajinci na křídlech u Bachmutu vytlačili ruské síly a posunuli frontu severozápadně od města. Úspěchy podle tohoto zdroje zaznamenali také jižně od Bachmutu.

Osvobodili 20 kilometrů čtverečních

Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová v této souvislosti uvedla, že se ukrajinským silám severně a jižně od Bachmutu podařilo osvobodit asi dvacet čtverečních kilometrů území.

Ukrajinský generální štáb ale zároveň uvádí, že ruské síly naopak trochu postupují v samotném Bachmutu, přičemž ničí město dělostřeleckou palbou. Na místo se stahují také ruští profesionální výsadkáři, uvedl.

Ruské invazní síly nadále soustřeďují maximální úsilí na frontové linii u Lymanu, Bachmutu, Avdijivky a Marjinky.

Bachmut a Marjinka zůstávají v epicentru bojů.

Syrskij: Zastavili jste celou ruskou armádu

Syrskij navštívil ukrajinské vojáky u Bachmutu a poděkoval jim za bojové nasazení v uplynulých třech dnech, které podle něj zcela dezorientovalo nepřítele.

„Je tu další stránka naší války, která začala právě před třemi dny, kdy jste zahájili ofenzivu. Svými činy jste zastavili celou ruskou armádu, protože Rusové nevědí, kde je ofenziva, kde je naše hlavní ofenziva, co se děje u Bachmutu, který už považovali za svůj a říkali, že už je fakticky obklíčený. A teď je situace úplně jiná,“ prohlásil Syrskyj.

Ukrajinci zveřejnili záběry tanku Tomáš u Bachmutu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám