Hlavní obsah

Kamarádi jsou mrtví, celá jednotka rozprášená. Ranění Američané líčí jatka na ukrajinské frontě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhruba dva měsíce po začátku ukrajinské protiofenzivy prosakují do amerických médií špatné zprávy z bojiště i od zpravodajských služeb. Stanice ABC News přinesla svědectví o vyřazení celých jednotek po ztrátě až 85 % vojáků a masivní destrukci západní techniky. Deník Washington Post (WP) zase od svých zdrojů v americké rozvědce vyslechl, že v klíčový úspěch ofenzivy už administrativa nevěří.

Foto: Profimedia.cz

Boje na Ukrajině

Článek

Děsivé ukrajinské ztráty na bojišti stanici ABC News líčili mimo jiné dva někdejší příslušníci americké armády, kteří se přidali k ukrajinské zahraniční legii. Oba leží zranění v nemocnici v Kyjevě a čekají na převoz do Německa, kde by jim měli z těla vyoperovat šrapnely. Zranění utrpěli při pokusu o osvobození vesnice na předměstí Doněcku.

Texasan vystupující pro přezdívkou „Tango“ vypověděl, že po útoku ruské armády jeho jednotka sestávající z desítek vojáků utrpěla 85 % ztráty a padli jeho dva kamarádi. Celkově prý bylo z útvaru 40 % vojáků zraněno tak těžce, že byla celá jednotka prohlášena ze nebojeschopnou.

Druhý zraněný Američan vystupující pod přezdívkou Goldfish upozornil, že ruská armáda na bojiště nevysílá jen nevycvičené a špatně vyzbrojené brance, jak uváděla některá média. „Rozhodně proti nám stála velmi profesionální armáda,“ soudí.

Západní kazetová munice působí Rusům velké ztráty. Jejich vlastní tak ničivá není

Válka na Ukrajině

Další kontraktor z nejmenované západní země, který utrpěl zranění už v červnu, si ABC News stěžoval na zmatky velení a špatnou organizaci útoků. „Během jediného dne jsme přišli o tři (německé tanky) leopardy, protože nám řekli, ať s nimi jedeme přímo do minového pole,“ vzpomíná. Nově mobilizovaní ukrajinští vojáci podle něj navíc nejsou dostatečně vycvičeni, a tedy připraveni k boji. Zmínil například, že ukrajinské posádky obrněnců Bradley s nimi sice umí jezdit, nezvládají ale taktiku, s níž by je měly používat, a stávají se proto snadným cílem.

Tango i Goldfish se nicméně i přes těžké ztráty shodují v tom, že Ukrajinci bojují statečně a s vysokými ztrátami se v podobné situaci musí počítat. „Takhle prostě protiofenziva probíhá. Ukrajinci trpí ztráty, to je normální. Myslím, že to jde dobře,“ uvedl.

Americký pesimismus

Americké tajné služby jsou nicméně jiného názoru. Deník The Washington Post ve čtvrtek s odkazem na informace od zdrojů obeznámených s utajovanou prognózou napsal, že zpravodajci nevěří, že by se Ukrajincům letos podařilo osvobodit město Melitopol na jihu Ukrajiny a zůstanou několik kilometrů od něj. V Melitopolu se kříží dvě dálnice a vede jím železnice, která Rusům umožňuje zásobování okupovaného poloostrova Krym. Jedná se tedy o místo obřího strategického významu.

Humvee zachraňuje životy. Ukrajinci zveřejnili video z okamžiku, kdy vozidlo najelo na minu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám