Hlavní obsah

Humvee zachraňuje životy. Ukrajinci zveřejnili video z okamžiku, kdy vozidlo najelo na minu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinské ministerstvo obrany zveřejnilo na sociální síti X (dříve Twitteru) záběry 59. samostatné motorizované pěší brigády při útoku na ruské pozice. Video zachytilo okamžik, kdy ukrajinští vojáci jedou v americkém vozidle Humvee, které ovšem najede na minu a vybuchne. Podle dostupných informací nikdo neutrpěl žádná vážnější zranění.

Ukrajinské HMMWV najelo na minuVideo: Ukrajinská 59. samostatná motorizovaná pěší brigáda

 
Článek

„Šílené záběry z ukrajinského vozidla HMMWV během boje. Děkujeme americkému lidu! Vaše humvee zachraňují životy našich vojáků,“ stojí v příspěvku ukrajinského ministerstva obrany na sociální síti X (dříve Twitteru).

Na videu je vidět šest ukrajinských vojáků, z nichž pět sedí na sedadle připraveno k boji. Ten šestý přitom střílí z kulometu na nepřátelské pozice. Zhruba v desáté vteřině videa se ale auto zastaví a tři vojáci vystoupí a jdou do akce.

Vozidlo se poté znovu rozjede a ve čtyřicáté vteřině najede na minu a dojde k výbuchu. Poslední vteřiny pak ukazují ukrajinské vojáky, jak vozidlo opouštějí.

Záběry sdílené ukrajinským resortem obrany vycházejí ze zhruba 16minutového dokumentárního videa, které na YouTube sdílel kanál Nucking Futs Yuri. To kromě asi minutového videa ministerstva obrany ukazuje celou akci ukrajinské jednotky, prokládanou rozhovory s vojáky.

Úvod videa ukazuje, jak ukrajinští vojáci projíždějí americkým vozidlem skrz krajinu s tím, že jim podporu mají dělat tanky. To se však rychle změní ve chvíli, kdy tank najede na minu a dojde k jeho vyřazení z boje.

To ale ukrajinské vojáky ve vozidle Humvee neodradí a dál pokračují ve své misi, která je na chvíli přerušena tím, jak sami najedou na minu. Video na YouTube ale pokračuje a ukazuje ukrajinské vojáky, jak se snaží dobýt ruské pozice.

Ti se přitom plazí po zemi a procházejí několika zákopy. Konec videa patří dronovým záběrům ze vzduchu, podle kterých pravděpodobně došlo k úspěšné akci, během které se ukrajinským vojákům podařilo ruské pozice dobýt.

Ukrajinské ministerstvo obrany neuvedlo čas ani lokalitu, ve které bylo video pořízeno. Zdůvodnilo to nutností ponechat akci v tajnosti, aby nedošlo k ohrožení vojáků nebo budoucích akcí.

Rusko se zoufale snaží ničit ukrajinské základny, ze kterých Kyjev útočí na Krym

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám