Hlavní obsah

Kadyrov posílá do války své tři nezletilé syny. Prý sami chtějí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov oznámil, že do bojů na Ukrajině pošle své tři syny, z nichž ani jednomu ještě nebylo 18 let. Původně přitom tvrdil, že se ohlášená mobilizace Čečenska netýká, protože už republika překonala požadovanou kvótu o 254 procent.

Foto: Sputnik, Reuters

Prezident autonomní Čečenské republiky Ramzan Kadyrov

Článek

Na ruské sociální síti VKontakte Kadyrov napsal: „Achmatovi, Elimu a Adamovi je 16, 15 a 14 let. Jejich vojenský výcvik však začal už dávno, téměř od útlého věku.“

Podle jeho slov přišel čas, aby se ukázali „ve skutečném boji“. Prý je to jejich vlastní přání, které přivítal.

Jak upozorňuje deník Daily Mirror, Kadyrov se ve vojenské výchově svých synů čile angažuje, před časem vzal svého syna s puškou na prohlídku nemocnice v okupovaném ukrajinském městě Mariupol.

Kadyrova naštvala porážka v Lymanu: Nasaďme jaderné zbraně, vyzývá

Válka na Ukrajině

Po vyhlášení „částečné“ mobilizace v Ruské federaci oznámil Kadyrov, že se opatření Čečenska netýká, jelikož již překonalo požadovanou kvótu na vyslání vojáků o 254 procent. O jaké kvótě mluvil nebo kdo tuto kvótu stanovil, neupřesnil.

Před pár dny pak vyzýval k použití taktických jaderných zbraní poté, co Rusko přišlo o strategicky významné město Lyman.

Na jeho prohlášení pak reagoval tiskový mluvčí Dmitrij Peskov, který uvedl, že Kadyrov může mít svůj názor, ale „ani v těžkých chvílích by neměly převládnout emoce“. Jaderné zbraně prý Rusko použije pouze v souladu se svou jadernou doktrínou.

Kadyrov se vzepřel: Nás se mobilizace netýká

Válka na Ukrajině

O té ruská státní agentura TASS píše toto: „Podle ruské jaderné doktríny (Základy ruské státní politiky jaderného odstrašování z roku 2020) může Rusko použít jaderné zbraně, pokud nepřítel použije tyto nebo jiné typy zbraní hromadného ničení proti Rusku a jeho spojencům, pokud přijdou spolehlivé informace o odpálení balistických raket s cílem zaútočit na Rusko a jeho spojence, pokud nepřítel zasáhne zařízení nezbytná pro odvetné akce jaderných sil a v případě agrese proti Rusku s použitím konvenčních zbraní, kdy je ohrožena existence konvenčních zbraní.“

Reklama

Výběr článků

Načítám