Hlavní obsah

K zákazu aut s ruskou poznávací značkou se přidalo i Bulharsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sofie

K zemím, které na své území nevpouštějí automobily s ruskou poznávací značkou, se od pondělka přidává také Bulharsko. K obdobnému kroku už dříve přistoupily státy na vnější hranici schengenského prostoru - Litva, Lotyšsko, Estonsko, Polsko, Finsko a Norsko, které není členem Evropské unie.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Do konce dnešního dne se na území Bulharska začne uplatňovat zákaz vjezdu ruských aut,“ řekl v pondělí šéf bulharské pohraniční stráže Anton Zlatanov podle ruskojazyčné stanice Nastojaščeje vremja financované Američany.

Zlatanov upřesnil, že zákaz vjezdu ruských nákladních vozidel je v platnosti již několik měsíců. Pravomoc plošně zabavovat automobily s ruskou poznávací značkou dala členským státům Evropská komise kvůli ruské invazi na Ukrajinu.

Jednotlivé státy přitom zákaz uplatňují různě. Například finské úřady jej neuplatňují na občany a rodiny ze zemí EU a Evropského hospodářského prostoru včetně lidí s dvojím občanstvím trvale pobývajícím v Rusku. Omezení se také nevztahují na vozy s diplomatickými poznávacími značkami a humanitární cesty.

Také Norsko zakázalo vjezd aut s ruskou poznávací značkou

Zahraniční

Krok může postihnout i Ukrajince

Ruští opoziční aktivisté, kteří pomáhají ukrajinským uprchlíkům, přitom už dříve varovali, že zákaz aut s ruskými poznávacími značkami může komplikovat i evakuaci vážně nemocných a zdravotně postižených lidí z ruského území.

Ruskojazyčné vysílání stanice BBC a web The Moscow Times například upozornily na případ Ukrajinky s rakovinou v pokročilém stadiu, která nejprve uprchla z okupovaného Mariupolu do Ruska a později ji přes rusko-estonskou hranici na invalidním vozíku musel dotlačit její syn, protože úřady řidiče sanitky varovaly, že automobil v Estonsku může být zabaven.

Rakušan: Zákaz letů stačí

Česko auta s ruskými poznávacími značkami zatím plošně zakazovat a zabavovat nebude, neboť neleží na vnější hranici schengenského prostoru a zákaz letů z Ruska už platí, vysvětloval v září ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

„Zákaz letů z Ruské federace je už v platnosti. Stejně tak jsme na této hranici již loni přijali zákaz vstupu pro ruské občany se schengenským vízem. O pozastavení vydávání českých víz občanům Ruské federace rozhodla naše vláda den po zahájení invaze, jako první ze států EU,“ řekl tehdy.

Polsko zakáže vjezd autům s ruskou značkou

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám