Hlavní obsah

Také Norsko zakázalo vjezd aut s ruskou poznávací značkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Norsko se připojilo k zemím, které zakázaly vjezd aut s ruskou poznávací značkou na své území. Opatření vstupuje v platnost o půlnoci z pondělí na úterý a týká se motorových vozidel, která mají devět nebo méně míst k sezení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O rozhodnutí informovalo norské ministerstvo zahraničí s tím, že jde o reakci na válku, kterou Rusko vede proti Ukrajině. „Stojíme po boku spojenců a podobně smýšlejících lidí, kteří mají stejný postoj k brutální útočné válce Ruska,“ zdůraznila norská ministryně zahraničí Anniken Huitfeldtová.

„Je důležité, aby sankce byly účinné a abychom zabránili co největším příjmům, které ruský stát potřebuje k financování války,“ dodala ministryně, jejíž země je členem Severoatlantické aliance (NATO), ale nikoli Evropské unie (EU).

Rozhodnutí norské vlády se netýká vozidel s deseti a více sedadly. Znamená to, že hranici mohou překročit minibusy nebo větší autobusy. Platí také výjimka pro diplomatická vozidla nebo pro nezbytné cesty v nouzových případech, jako jsou úmrtí nebo pohřby v rodině.

Norsko má s Ruskem 200 kilometrů dlouhou hranici a jediný silniční přechod v arktické oblasti. Už dříve zakázaly vstup aut s ruskou na své území Polsko, Litva, Lotyšsko, Estonsko a Finsko.

Česko podle ministra vnitra Víta Rakušana podobný krok neplánuje, protože neleží na vnější hranici schengenského prostoru, a tedy neprovádí na hranicích kontroly.

Finsko zakázalo vjezd automobilů s ruskou poznávací značkou

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám