Hlavní obsah

Jsem od policie, musíte to jít vypálit. Sabotéři nechávají ničit vojenské správy po celém Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Smršť žhářských útoků na budovy vojenské správy ohlásila ve středu ohlásila ruská Federální služba bezpečnosti (FSB). Ta píše o více než desítce útoků za dva dny, podle zpráv na sociálních sítích ale případů může být mnohem víc. Kontrarozvědka tvrdí, že Rusy k zapalování budov navádějí lidé z ciziny, kteří se vydávají za ruské strážce zákona. Výpovědi několika zadržených tento bizarní scénář potvrzují.

Foto: Profimedia.cz

Nedávný žhářský útok na budovu odvodové komise v Petrohradu

Článek

Útoky na vojenské komisariáty jsou hlášeny z nejrůznějších koutů Ruska - Od Moskva a  Petrohradu až po Kazaň či Omsk nebo Ulan-Ude na Sibiři. Zadržení žháři jsou velmi často penzisté, nebo ženy nejrůznějšího věku. O řadě těchto útoků informuje například ruský telegramový kanál Baza.

„Vojenské odvodové středisko v Podolsku se snažili během jednoho dne zapálit dva různí lidé. Poprvé oheň zapálen nebyl, o hodinu později ale budova začala mírně hořet,“ napsal web s tím, že v obou případech zadržení vypověděli, že z nich kdosi vylákal peníze na internetu a jejich navrácení podmiňoval útokem na vojenskou správu.

„V Sestroretsku, byla zadržena třiapadesátiletá Natalja K. Vstoupila do budovy vojenské správy se třemi Molotovovými koktejly a řekla, že se chystá všechno spálit,“ napsal ve středu kanál s tím, že i v Nachodce, Stavropolu, Majkopu a Išimbaji byli toho dne zadrženi další žháři, převážně ženy. „Byly přesvědčeny, že svými činy pomáhají dopadnout zločince,“ dodal zpravodajský účet.

„Poblíž vojenského registračního úřadu Butyrka v Moskvě byl zadržen důchodce s Molotovovými koktejly. Sedmdesátiletý Alexander M. upoutal pozornost strážníků střežících objekt, když se s balíčkem v ruce a s telefonem na hlasitý poslech přiblížil k vojenskému registračnímu úřadu,“ psal o chvíli později k jiném případu s tím, že hlas v telefonu s ukrajinským přízvukem muže žádal o zapnutí kamery na telefonu.

„K dosažení svých kriminálních cílů se útočníci představili jako strážci zákona a požadovali vědomě pochybné finanční transakce. Poté podvodně získávali data, která byla následně použita k manipulaci myslí obětí. Poté byli občané vyzýváni ke spáchání teroristického činu, aby jim byly na účet vráceny jejich finanční prostředky,“ citovala agentura TASS z prohlášení ředitelství FSB ve Sverdlovské oblasti.

Například o pondělním žhářském útoku na budovu vojenské správy v Petrohradu informoval tamní web Fontanka. Muž hodil na dveře budovy nejméně dva Molotovovy koktejly, než se pokusil svým vozem projet bránou do vnitřního dvora budovy.

Po zadržení pak tvrdil, že jej k útoku přesvědčil údajný „agent FSB“ jménem „Kolesnikov“, který jej kontaktoval zhruba před dvěma týdny s tím, že útok na budovu správy je nezbytný, aby mohl získat přístup k důležitým dokumentům v kanceláři, které souvisejí s Ukrajinou.

Pachatelé z ciziny podle ruské kontrarozvědky cílili zejména na oběti z řad sociálně slabých občanů nebo na osoby v obtížné životní situaci, které bylo snadné ovlivnit. FSB přitom Rusům doporučila, aby varovali své starší příbuzné před touto hrozbou. Připomněla přitom, že její agenti ani další příslušníci bezpečnostních složek nemají pravomoc po telefonu požadovat finanční „zvláštní operace“.

Ruské vojenské správy se staly terči žhářských útoků

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám