Hlavní obsah

Je to vtip. Nikdo nic nedostal, řekl ruský bloger Putinovi o bonusech za zničenou západní techniku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský vojenský bloger Semjon Pegov, který vystupuje na sítích jako WarGonzo, zpochybnil na setkání s prezidentem Vladimirem Putinem výplaty ruským vojákům za zničené západní tanky na Ukrajině nebo zásahy ukrajinských bojových pozic. „Osobně neznám nikoho, kdo by je dostal,“ sdělil šéfovi Kremlu.

Foto: Profimedia.cz

Válečný reportér Semjon Pegov (vpravo) obdržel loni v prosinci od šéfa Kremlu Vladimira Putina medaili Za statečnost.

Článek

Putinovo setkání s válečnými reportéry, které se konalo v úterý, bylo hojně medializováno a na webových stránkách Kremlu z něj existuje přepis.

„Moje druhá otázka je také citlivá, týká se plateb za zranění a smrt vojáků, něco už se osobně řeší v pracovní skupině (senátora Andreje) Turčaka. Ale mám otázku ohledně plateb za zničenou techniku. Neznám nikoho, a kluci mi nedovolí zalhat, kdo by dostal peníze za zásah tanku, za zničené opevnění,“ vypálil Pegov po neformálním úvodním vtipkování.

„Ačkoliv se toto všechno oznamovalo, všichni vědí, že nic nedostanou, a dokonce se tomu tak trochu i smějí mezi sebou. Ptají se: ‚Proč nám to slibovali, ale nic z toho?‘ A opakuji. Kluci mi nedovolí zalhat, je to opravdu tak,“ dodal.

Putin chce zemřít ve funkci. Je jedno, jakým způsobem, tvrdí americká expertka

Zahraniční

„To není jen otázka, ale výzva k akci. Co se týče plateb, přesně si to nepamatuji, ale myslím, že za letadlo se má dodatečně platit tři sta tisíc rublů (80 tisíc korun) a za tank sto tisíc. To, že se nevyplácejí, je pro mě nečekané,“ tvrdil Putin.

„Bohužel, to jsou absolutní fakta,“ nedal se odbýt Pegov. Putin jej proto obratem ujistil, že otázku stoprocentně přesměruje na ministerstvo obrany.

Resort obrany pak podle RBK v pátek přispěchal s tvrzením, že od minulého února (začátku ruské ozbrojené agrese proti Ukrajině) slíbené bonusy za zničenou techniku používanou ukrajinskou armádou „obdrželo přes deset tisíc vojáků a nyní se vyplácejí peníze za zasažené německé leopardy“.

Ministerstvo: O platbách rozhodují velitelé

„Platby se provádějí na základě rozkazů velitelů vojenských útvarů na bankovní účty vojáků,“ tvrdí ministerstvo na Telegramu.

Ve čtvrtek sliboval finanční bonusy za zničené německé tanky Leopard „po dohodě s ministerstvem obrany“ také známý ruský hudební producent Vladimir Kiseljov a skupina ruských umělců. Mají se prý vyplácet z peněz od výherců v televizní soutěži.

Na podobnou kauzu týkající se bonusů, které podle organizace Feministický protiválečný odpor zřejmě zůstaly jen na papíře, už ruská média v souvislosti s válkou jednou upozorňovala.

Tehdy se mělo jednat o kožichy pro vdovy po padlých vojácích. Jak se ale podle serveru Meduza ukázalo, minimálně některým ženám obdarovaným před televizními kamerami byly kožichy po natáčení zase odebrány.

Dostaly Rusky kožichy za padlé, nebo to byla jen mediální show?

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám