Hlavní obsah

Dostaly Rusky kožichy za padlé, nebo to byla jen mediální show?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vdovy po vojácích, kteří bojovali a padli po boku ruských invazních sil v ozbrojených jednotkách separatistické Doněcké lidové republiky (DNR) na východě Ukrajiny, měly dostat, zřejmě jako útěchu za ztracené životy blízkých, pravé kožichy.

Foto: Profimedia.cz

Vdovy pózovaly s kožichy, které dostaly za padlé manžele.

Článek

Dar od ruského podnikatele Alexandra Borjaka předala zlomeným ženám pózujícím před televizními kamerami Miroslava Reginskaja, manželka Igora Girkina neboli Strelkova, exministra obrany DNR s minulostí v FSB, kterého nizozemský soud v nepřítomnosti odsoudil na doživotí kvůli sestřelení civilního Boeingu MH17 nad Doněckou oblastí v roce 2014.

Video se záznamem stojícího hloučku žen na zasněžené ulici, které drží v rukou ramínka s kožichy, zveřejnila Reginskaja tento týden. Jedna z přítomných dam „z čistého srdce děkuje za takovou pomoc tady na Donbasu“. „V takových chvílích cítíte, že jsme jedna rodina,“ říká muž za kamerou.

(Ne)obdarované vdovy

Příběh má ale háček: podle ruského opozičního serveru Meduza se s jednou z žen na videu poté spojila ruská organizace Feministický protiválečný odpor. Oslovená prohlásila, že jí a nejméně třem dalším ženám sebrali kožichy hned po natáčení, s odůvodněním, že jsou kazové, a slíbili dodat nové. Později se ale ženy musely spokojit s vysvětlením, že „byly obdarovány omylem“, kožichy měly patřit někomu jinému.

Podle Feministického protiválečného odporu se vdovy o drahých dárcích z Moskvy – výměnou za souhlas s natáčením – dozvěděly v práci. Jde prý o rozšířenou praxi, a ne vždy jsou účinkujícími skutečné vdovy.

„Často něco vozí z Moskvy, jsme za to rády,“ dodala prý citovaná (ne)obdarovaná žena z videa.

Ukrajinský útok na ruskou základnu zanechal stovky vdov a sirotků, volají po pomstě

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám