Hlavní obsah

Jako za Stalina. Ruský místní správce otevřeně přiznává válečné zločiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajince, kteří na obsazených územích nesouhlasí s ruskou okupací, deportují, přiznal v rozhovoru Moskvou dosazený správce Záporožské oblasti Jevgenij Balickij. Naznačil, že se někdy postupovalo ještě tvrději. Náměstek předsedy ruské Bezpečnostní rady Dmitrij Medvěděv zase mluvil v interview pro TASS o deportacích na Sibiř do gulagu na převýchovu.

Foto: Profimedia.cz

Okupovaný ukrajinský Melitopol

Článek

„Vysídlili jsme velké množství rodin. Nebylo to lehké udělat,“ řekl Balickij v rozhovoru. „Vysídlili jsme ty, kteří nepodporovali Speciální vojenskou operaci, kteří uráželi vlajku, ruskou hymnu nebo prezidenta Ruské federace,“ upřesnil Balickij v rozhovoru, o koho jde, přičemž válku na Ukrajině označil ruským termínem Speciální vojenská operace. „Správa Záporožské oblasti je tvořena lidmi, kteří neutekli a přijali Speciální vojenskou operaci za svou,“ doplnil.

„Vysídlili jsme je, protože jsme věděli, že tyto lidi nepřesvědčíme a aby je nepotkalo ještě něco tvrdšího. Jejichž život může být silně ohrožen. Je lepší, když pojedou do banderovského státu. Ať si tam budují svůj gay svět,“ uvedl Balickij, který je z Melitopolu.

Upřesnil, co by je potkalo, kdyby nebyli deportováni na území pod kontrolou Ukrajiny. „Jejich sousedi by je prostě zabili. Máme případy lidí, kteří v prvních fázích speciální operace ustavovali samosoudy. V první etapě bylo u nás opravdu mnoho situací, kdy lidé zabrali cizí domy nebo je vyrabovali. Probíhalo otevřené rabování obchodů. My jsme jim proto dávali možnost odjet,“ přiznává bez okolků, jaký postup ruské okupační orgány na obsazených území uplatňují.

Nucená deportace bez odvolání

Vysvětlil, jak se postupovalo, pokud tito lidé nechtěli odjet: „Někteří byli deportováni násilím, my jsme je přivedli na hranici, přečetli jsme jim rozhodnutí o vysídlení, dali jim láhev vody a odchod. Co dělat s ženou se třemi dětmi, která má jiné přesvědčení a nepovažuje Rusko za svou domovinu? Nepovažuje za správné, co se tu děje? Měli bychom, ji zabít? Prostě jsme ji vyhnali. Vytěsnili jsme je, přečetli jsme jim naše rozhodnutí a deportovali je. Nechali je žít způsobem, jaký chtějí.“

Sám tak přiznává, že se nová správa dopouští etnických čistek na základě národnosti, což je válečný zločin, zatímco to vydává za humánní postup. Nic na tom nemění Balického slova, že se Rusové snažili vyhnout nespravedlnosti. Jednalo se navíc o lidi, které sám znal, neboť komunita v Melitopolu byla hodně provázaná.

„Bili jsme se a bili tvrdě. Museli jsme udělat velmi tvrdá opatření, o kterých nyní nebudu mluvit,“ rozpovídal se dál, přičemž jeho slova naznačují, že někteří z odpůrců ruské okupace mohli býti zabiti. „Každý nacista stane před soudem,“ dodal ještě a zopakoval omílanou frázi o denacifikaci a demilitarizaci. „Ukrajinu lze milovat i v ruštině,“ podotkl.

Kdo škodí Rusku, toho čeká Sibiř

K tématu začleňování nezákonně okupovaných a anektovaných území se vyjádřil ve čtvrtek v rozhovoru pro TASS i někdejší premiér a prezident a současný místopředseda ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medvěděv. Ten otevřeně přiznal, že lidé tam nečekali na ruské tanky, aby je mohli přivítat.

„Takových moc není. Jsou tam prostě lidé, kteří si myslí, že budou sloužit tomu, kdo je silnější. Ale my musíme spolupracovat se všemi. Musíme ty lidi přesvědčit, že jsme se vrátili navždy. Pokud tam jsou lidé, kteří škodí Rusku, musejí být odhaleni a potrestáni. Posláni na Sibiř. Na převýchovu v táborech nucených prací,“ říká otevřeně Medvěděv.

Vyjádřil se i k osudu těch, kteří se postavili ruským vojákům se zbraní v ruce. „Když skončila druhá světová válka, byli souzeni vůdci hitlerovského Německa, aktivisté NSDAP, SS a stranický politický aparát. Někteří byli popraveni, těch moc nebylo, jiní byli odsouzeni, ale drtivá většina účastníků německé válečné mašinérie se vrátila domů, bylo jim odpuštěno, pokud nebyli souzeni za zločiny proti lidskosti, genocidu, vyhlazování lidí na základě národnosti a tak dále. V jistém smyslu by se tady mělo uplatnit stejné měřítko. Zajatce neničíme. Naopak se k nim chováme lidsky. Vidíte, že se v poslední době vzdávají, protože chápou, že pokud tam zůstanou, zemřou, pokud budou zajati, s největší pravděpodobností se jednoho dne vrátí domů,“ vyprávěl Medvěděv.

Z Ukrajiny se nyní množí zprávy o vraždách, které ruští vojáci páchají na zajatcích, což je další válečný zločin.

Zastřeleni zezadu. Rusové pokračují ve vraždění zajatců, tentokrát u Robotyne

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám