Hlavní obsah

Zastřeleni zezadu. Rusové pokračují ve vraždění zajatců, tentokrát u Robotyne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Robotyne

Příslušníci ruské okupační armády zastřelili u obce Robotyne v Záporožské oblasti tři ukrajinské vojáky, kteří se jim vzdali. S odkazem na analytický telegramový kanál DeepState o tom informuje agentura Unian. V krátké době se jedná už o druhý incident, v neděli totiž DeepState uvedl, že Rusové zavraždili šest zraněných Ukrajinců u Avdijivky.

Foto: Ukrajinský úřad generálního prokutárora

Snímek z popravy ukrajinských vojáků

Článek

„Okupanti opět zastřelili ukrajinské bojovníky, tentokrát u Robotyne. (…) Nepřítel opět nerespektuje pravidla a zvyklosti války. Zastřelil naše zajaté bojovníky,“ uvedl ukrajinský analytický telegramový kanál s tím, že se mělo jednat o tři ukrajinské vojáky, kteří bránili Robotyne na jihu obce.

K zastřelení tří Ukrajinců se vyjádřil i ukrajinský Úřad generálního prokurátora, který uvedl, že ve spolupráci se Záporožskou oblastní prokuraturou bylo zahájeno vyšetřování ve věci porušení zákona válečných zvyklostí v kombinaci s úkladnou vraždou.

„Dne 20. února bylo na internetu zveřejněno video poprav tří zajatých ukrajinských vojáků vojáky ruské armády,“ stojí v prohlášení úřadu generálního prokurátora. „Zabíjení válečných zajatců je hrubým porušením Ženevských konvencí a je klasifikováno jako závažný mezinárodní zločin,“ dodal úřad.

Na videu sdíleném na sociálních sítích je vidět, jak jeden z ukrajinských vojáků již leží, dva vylézají ze zákopu, načež do nich Rusové zezadu začnou střílet.

V posledním týdnu se jedná už o druhý incident, při němž Rusové zastřelili ukrajinské zajatce. Kanál DeepState o tom informoval v neděli, kdy mělo dojít k zastřelení šesti raněných ukrajinských vojáků v opevněném postavení Zenit na jihu Avdijivky, kterou Rusové 17. února dobyli.

110. ukrajinská samostatná mechanizovaná brigáda ale podle agentury Unian k nedělnímu incidentu uvedla, že ruská armáda předtím souhlasila s evakuací těžce zraněných ukrajinských vojáků s úmyslem, že je později vymění za ruské zajaté vojáky. To ale Rusové nedodrželi a místo toho je zastřelili.

Ruští vojáci podle Kyjeva zastřelili ukrajinské válečné zajatce. Armáda zveřejnila video

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám