Hlavní obsah

Jako islámští teroristé. Rusové se děsivým způsobem chlubí řezáním hlavy Ukrajince

Dvě videa, jak Rusové uřezávají hlavy ukrajinským vojákům, se objevila minulý týden na sociálních sítích. Už na ně reagoval poradce ukrajinského prezidenta Andrij Jermak s tím, že za všechno budou viníci pohnáni k odpovědnosti. Případů je však více, upozornil v pondělí Institut pro studium válek. Některé připomínají postup islámských teroristů.

Foto: Lenka Klicperová, Novinky

Před takovýmto typem domů byla uříznutá hlava

Článek

Jedno video se objevilo na ruských sociálních sítích 8. dubna a natočili je zřejmě žoldnéři z Wagnerovy skupiny. Uvedeno na něm je, že bylo pořízeno u Bachmutu, ale podle americké televize CNN, která o něm informovala, se nepodařilo potvrdit lokalizaci.

Vedle zničeného vozidla leží na zemi dvě těla vojáků v ukrajinských uniformách. Jeden z hlasů říká, že obrněné vozidlo zlikvidovala mina. Nad těly bez hlav se smíchem dodává: Zabili je. Někdo k nim přišel. Přišli k nim a uřezali jim hlavy.“

Podle CNN se zdá, že vojáci mají uřezané i ruce.

Už v pondělí upozornil washingtonský Institut pro studium války, že se na ruské sociální síti V Kontaktě objevila fotografie z Bachmutu, kde je uřezaná hlava nabodnutá na tyč strčená mezi větve keře před činžákem.

Už dříve se záběry hlav ukrajinských vojáků napíchaných na keřích objevily v Popasné v Luhanské oblasti, kde wagnerovci působili loni na jaře a v létě.

Uřezávání hlavy zajatci

Na druhém neostrém videu, které se objevilo na Twitteru, se ruský voják pokouší nožem uříznout hlavu ukrajinskému vojákovi, který možná ještě nebyl mrtev. Ukrajinská pravda uvedla, že mu řezal hlavu zaživa.

Další vojáci to komentují slovy: „Pokračuj v práci. Zlom mu páteř. Kurňa, tys nikdy neodřezával hlavu?“ Ruský voják se zakrytou tváří pak ukazuje hlavu na kameru. Říkají, že by se měla poslat ukrajinskému veliteli.

Podle jásavě zeleného listí osvíceného plným sluncem se dá usuzovat, že bylo pořízeno loni v létě.

Podobné záběry připomínají postup islámských teroristů v Iráku a Sýrii, kde takto jednali teroristé z různých odnoží al-Káidy a Islámského státu.

Mučení a vraždění zajatců je podle Ženevských úmluv válečný zločin, protože se „zajatci se musí vždy zacházet lidsky“. Zranění z nich automaticky dělá osobu, které se neúčastní konfliktu a nesmí na ni být veden útok. S pozůstatky se musí zacházet s úctou.

Reklama

Výběr článků

Načítám