Hlavní obsah

Jako Islámský stát. Rusové vysílají proti nepříteli vozidla naplněná výbušninami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ke zničení opěrného bodu Ukrajinců použila ruská jednotka pásové, lehce pancéřované a na dálku řízené vozidlo naložené výbušninami, uvedlo v sobotu ruské ministerstvo obrany. Stejnou taktiku použilo ruské velení i u Marjinky, kam proti ukrajinským pozicím vyslalo starý tank naložený trhavinou. Rusko se uchýlilo k taktice využívané často na Blízkém východě a později i Islámským státem.

Foto: Profimedia.cz

Tank T-55

Článek

„V zóně speciální vojenské operace vojáci inženýrsko-ženijní jednotky z Centrálního vojenského okruhu zničili nepřátelský opěrný bod, jeho osazenstvo a zahraniční vozidla Bradley,“ uvedlo ministerstvo v textu k videu, kde jsou vidět ženisté, ovšem ne jejich akce.

Dále v textu upřesnilo, jak se jim to povedlo: „Armádní ženisté – navíc pomocí detonace iniciované na dálku – zničili nepřátelský opěrný a pozorovací bod, když na pozice ukrajinských ozbrojených sil poslali trofejní obrněný pásový tahač.“

Rusové zveřejnili video, jak voják v nemocnici dostává milion rublů za zničený leopard

Válka na Ukrajině

Zmíněno je ještě, že vojáci za zničení dvou vozidel Bradley dostali odměnu 50 000 rublů, zřejmě proto, že ruské ministerstvo čelilo kritice, že vojákům nevyplácí slíbené odměny. Na záběru však Bradley není, vidět je tam jiné zničené západní vozidlo – na kraji lesa, kde není žádný opěrný bod –, které si ženisté obhlížejí. Rob Lee na Twitteru uvedl, že jde o nizozemské vozidlo YPR-765.

Řidič za jízdy vyskočil

Další podrobnosti uvedla ruská agentura RIA Novosti, jež se odvolala na vyjádření velitele čety s volacím názvem Barnaul. Podle něj byl využit ukrajinský pásový obrněný transportér, který byl na základě rozkazu naplněn výbušninami.

„Přibližně 300 metrů od nepřítele řidič-mechanik zajistil ruční plyn (aby se motor nevypnul), nasměroval ho na stranu, vyskočil a zamířil do týlu. Zůstal jsem a sledoval situaci. Poté, co se stroj přiblížil přímo k pozicím nepřítele, jsem pomocí rádiového signálu inicioval výbuch. Exploze byla velmi mohutná…, výbušnin bylo poměrně hodně, asi 3,5 tuny tritolu, pět leteckých bomb FAB-100. V důsledku toho nepřítel podle rádiového odposlechu (jeho komunikace) utrpěl značné ztráty,“ uvedl Barnaul.

Video zachycuje jak interiér vozidla, kde jsou vidět stokilové letecké pumy, tak jízdu vozidla. Buď šlo o MT-LB, nebo odminovací vozidlo UR-77 Meteorit.

Nešlo tedy o žádnou sofistikovanou metodu využití dálkově ovládaného vozidla, jako byl Goliath využívaný Němci za druhé světové války. Spíš to připomínalo postup džihádistů z Islámského státu a jejich improvizovaná vozidla s výbušninami označovaná jako VBIED (vehicle-borne improvised explosive device). Ani oni nevyužívali jen sebevražedných útoků, ale také útoků nasměrovaných vozidel naložených trhavinami, z nichž řidiči vyskočili.

Tank naložený výbušninami

Rusové k této taktice sáhli opakovaně. K dalšímu útoku, údajně u Marjinky na Donbasu, měl být použit starý tank řady T-54/55 naložený dokonce šesti tunami výbušnin. Ruský bloger Vojennyj Osvědomitěl sdílel video z účtu Romanov_92, který výbuch tanku naloženého výbušninami zachycuje. Podle CNN napsal: „Vyslání neřízeného kamikaze tanku naplněného šesti tunami TNT na ukrajinské pozice u Marjinky. Naneštěstí neuspěl, explodoval, když najel na minu.“

Podle serveru The Drive není jasné, co vedlo k výbuchu tanku. Před explozí je vidět záblesk z ukrajinských pozic, naznačující, že na přijíždějí tank byla vypálena protitanková řízená střela nebo RPG. Ukrajince hájící pozice však mohutná exploze nejspíše zabila.

Když Rusové vyslali na frontu tanky T-55, vyvolalo to údiv, protože tanky s kanonem ráže 100 mm, slabou pancéřovou ochranou a obstarožním zaměřovačem nemohou uspět ve střetu s moderními zbraněmi. Pokud se však použijí jako VBIED, jejich slabiny jsou vedlejší.

Rusové ztratili během války přes 2000 tanků, více než čtyři denně

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám