Hlavní obsah

Rusové ztratili během války přes 2000 tanků, více než čtyři denně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusové přišli od začátku války o 2033 tanků, uvedl blog Oryx, který dokumentuje ztráty na bojištích na základě zveřejněných fotografií. Denně tak přišli o 4,3 tanku. Samotné Rusko pak své ztráty neuvádí.

Foto: Profimedia.cz

Zničený ruský tank v Doněcké oblasti

Článek

Nejvíce se Rusům ztratily tanky T-72 v různých verzích, přišli o 1039 tanků tohoto typu, přičemž 538 připadá na modernizovanou verzi T-72B3.

Ztratili také 494 tanků T-80 včetně osmdesátky modernizovaných T-80BVM nebo 64 nejmodernějších sériově vyráběných tanků T-90.

Vysoké ztráty moderních tanků vedly ruské velení k tomu, že začalo vytahovat ze skladů starší typy tanků z šedesátých, a dokonce padesátých let, konkrétně T-62 a T-54 nebo T-55.

Už loni Rusko nasadilo na jihu Ukrajiny tanky T-62, které použilo jako mobilní dělostřelectvo. Podle blogu Oryx jich ztratilo 76. 

Žádný ztracený tank řady T-54/55 však neeviduje, takže je otázkou, jestli jsou skutečně nasazené na frontě nebo slouží jen na okupovaných územích k zastrašování obyvatel a protipartyzánským akcím.

Ukrajinci oficiálně uvádějí, že zničili 3891 tanků, z toho 18 za čtvrtek, ale tato čísla není jak potvrdit.

Ani Oryx nemá zprávy o ztrátách z ruské strany, protože ta o nich mlčí, ale metodika analýzy zničených tanků na základě obrazového materiálu nabízí přesnější výsledky, byť také ne stoprocentní.

Obrovské množství zničených ruských tanků svědčí o ruských chybách v taktice tak, jako na počátku války, kdy jeli tanky v kolonách po silnicích bez podpory pěchoty, která by je chránila z boku.

Ukazuje to také zranitelnost tanku na bojišti nasyceném protitankovými zbraněmi všech druhů od ručních protitankových střel NLAW a Javelin přes drony, které jsou schopné na tanky útočit ze vzduchu nebo na ně navádět přesnou munici, až po dělostřelectvo.

Ruským tankům nepomohla ani nejlepší ochrana v podobě reaktivních pancířů nebo systémů aktivní ochrany, kdy tank vypaluje granáty, jež ničí přilétající munici.

Rusko přiváží na Ukrajinu další šrot, tanky pamatují Stalina

Válka na Ukrajině

Rusové vytahují ze skladů 60 roků staré tanky T-62

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám