Hlavní obsah

Já jsem Prigožina varoval, prohlásil Lukašenko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Běloruský diktátor Alexandr Lukašenko v pátek prohlásil, že šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který měl zemřít ve středu při pádu svého soukromého letadla, už v únoru varoval, že se ho někdo chystá zabít. Informuje o tom běloruská zpravodajská agentura Belta, která uvedla, že Lukašenko informaci měl dostat od běloruských úřadů, když se v únoru nacházel ve Spojených arabských emirátech.

Foto: Profimedia.cz

Běloruský diktátor Alexandr Lukašenko

Článek

„Naposledy, když jsme byli v Emirátech, jsem dostal od úřadů velmi závažnou informaci, že se chystá útok na Jevgenije Prigožina,“ řekl v pátek novinářům Lukašenko, na kterého odkazuje Belta.

Běloruský prezident dále uvedl, že informaci o připravovaném útoku měl ihned předat Vladimiru Putinovi, jenž měl následně Prigožina před nebezpečím varovat.

Novináři mu však v pátek připomněli, že v rámci dohody při ukončení vzpoury Lukašenko poskytl Prigožinovi možnost běloruského azylu a zároveň mu slíbil veškeré bezpečnostní záruky.

„(…) Neměl jsem zajišťovat Prigožinovu bezpečnost. To je první věc. Druhá je, že tahle konverzace (mezi námi) nikdy neproběhla,“ uvedl dále Lukašenko, který tak odpověděl v přímém rozporu s tím, co řekl v červnu krátce po ukončení vzpoury šéfa wagnerovců.

„Řekl jsem mu, že ho vezmu do Běloruska a že jemu i jeho klukům (wagnerovcům), kteří se puče účastnili, poskytnu všechny bezpečnostní záruky,“ uvedl v červnu Lukašenko. „Ano, věřím ti, pojďme se tímto směrem ubírat,“ měl mu v červnu odpovědět Prigožin.

Lukašenko ale v pátek potvrdil alespoň část svého slibu, a to bezpečnostní záruky Prigožinových žoldnéřů. „Bělorusko poskytlo členům Wagnerovy skupiny všechno. A ještě něco navíc,“ odpověděl dále běloruský diktátor, na kterého odkazuje agentura Belta.

Běloruský prezident podle další zprávy Belty uvedl, že wagnerovci i nadále zůstanou v Bělorusku a že zprávy o tom, že se přesouvají do Ruska, nejsou pravdivé. „Někteří jsou na dovolené. Jiní se rozhodli žít jinde,“ vysvětlil Lukašenko důvod přesunů členů Wagnerovy skupiny.

„Během několika dní tu budou všichni. Až 10 tisíc lidí. Není třeba je tu držet. Budou sem přicházet ve vlnách na výcvik. Pokud je Rusko bude chtít vzít na rotaci do Afriky, klidně, nám to nevadí, ti lidé tu mohou zůstat,“ uvedla dále běloruská hlava státu.

„Pomáháme jim a podporujeme je. Proto nikam neutíkají. (…) Svůj slib dodržíme. Oni znají podmínky,“ řekl v pátek Lukašenko, podle kterého se běloruská armáda „ráda učí“ od dobře vycvičených wagnerovců.

O nich dále řekl, že to jsou dobří lidé, kteří pomáhají ostatním. „Pomohou staré paní přes silnici a v obchodě neberou drobné. Překvapiví lidé. Železná disciplína,“ pochvaloval si Lukašenko.

Pád letadla

Šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin měl zemřít ve středu po pádu jeho soukromého tryskáče, který spadl v ruské Tverské oblasti. Nehodu přitom neměl přežít žádný z deseti cestujících, a to včetně Dmitrije Utkina, kterého agentura Reuters označila za Prigožinovu pravou ruku.

Telegramový kanál Grey Zone, jenž je úzce spjatý s Wagnerovou skupinou, uvedl, že v době pádu letadla měly být na obloze k vidění dva „záblesky“ protivzdušné obrany. S podobnou informací přišel i deník The Financial Times, jenž s odkazem na telegramový kanál Baza uvedl, že místní obyvatelé měli zase slyšet dva „hlasité výbuchy“.

Mali?

Na ruských sociálních sítích se začaly šířit informace, že Prigožin na palubě letadla vůbec nebyl a že se v současnosti nachází v hotelu v africkém státě Mali. Informoval o tom například telegramový účet Arabskaja Afrika, který s odvoláním na arabské sociální sítě uvedl, že „očití svědci“ ve čtvrtek viděli Prigožina v Mali.

Jestli je šéf wagnerovců skutečně mrtvý, zatím není jisté. Britské i americké oficiální zdroje ovšem uvedly, že s vysokou pravděpodobností zahynul na palubě svého soukromého tryskáče.

Na ruských sítích se šíří zvěsti, že byl Prigožin po pádu letounu spatřen v Mali

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám