Hlavní obsah

Invaze. Má Rusko na Ukrajině plán B?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kreml před rokem zahajoval invazi do sousedního – a není tomu tak dávno – i do bratrského státu s pochybnými cíli jako „demilitarizace a denacifikace Ukrajiny“ a ochrana obyvatel (ukrajinského) Donbasu. Nyní ale Rusové většinově vyzdvihují poněkud jiné „úspěchy“ své „speciální vojenské operace“.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Útok ruských sil v Doněcké oblasti

Článek

Hovoří o územních ziscích (76 procent dotázaných), pozemním přístupu na Krym a ukončení vodní blokády Ruskem anektovaného ukrajinského poloostrova (85 procent), začlenění Azovského moře do ruského vnitrozemí (79 procent) a konsolidaci ruské společnosti (78 procent), vyplývá z průzkumu ruského centra pro výzkum veřejného mínění VCIOM.

„Korejská varianta“

Podle ukrajinských bezpečnostních expertů má ale Moskva s Ukrajinou zásadnější plány. Po selhání původních představ o ovládnutí země prý Kreml připravuje „plán B“ – rozdělení země na dva státy.

Jeho autorem má být Viktor Medvedčuk, rodinný přítel Vladimira Putina, kterého Kreml v září loňského roku vyměnil za zajaté ukrajinské vojáky.

Putin řečnil na stadionu. Diváky přilákal na teplé jídlo

Zahraniční

„Rusko si teď stanovilo úkol realizovat takzvanou korejskou variantu. V Kremlu už pochopili, že obsadit celou Ukrajinu nemohou, takže budou prosazovat plán B – vytvoření ‚druhé Ukrajiny‘,“ řekl BBC Oleksij Danilov, tajemník ukrajinské bezpečnostní rady.

„S tímto šíleným plánem přišel sám Medvedčuk. Považuje se za profesionála na Ukrajinu, ale to on není. Je to jen zrádce,“ dodal Danilov. Medvedčuk prý není sám, podobně uvažují i další včetně lidí kolem Viktora Janukovyče, „ti, co tahají za nitky v zákulisí“.

Ruská okupační armáda se podle Kyjeva v současnosti snaží plně obsadit Doněckou a Luhanskou oblast a pojistit si získaný pozemní přístup na Krym – to vše by Moskvě umožnilo rozbít Ukrajinu na dva územní celky, napsala Ukrajinska pravda.

„Dokud jsou zdroje, (Kreml) bude pokračovat se ‚speciální vojenskou operací‘ ve snaze dosáhnout nějakých přesvědčivějších výsledků. Až nebudou, tak se bude snažit podat jako vítězství ‚to, co je‘,“ uvedl v rozhovoru pro The Moscow Times Abbas Galljamov.

Jde o Putinova mediálního poradce z dob jeho premiérství 2008–2010, který vycestoval ze země po začátku války a nyní je na ruském seznamu tzv. zahraničních agentů (lidí „pod zahraničním vlivem“).

Sázka na kolaboraci?

Jak naznačil médiím před návštěvou Moskvy běloruský prezident Alexandr Lukašenko, v Kremlu počítají i s „přesvědčovací“ kampaní přímo uvnitř napadeného státu.

„Nejtalentovanější a nejprofesionálnější vojáci na Ukrajině jsou přesvědčeni, že válku je potřeba zastavit. Uvidíte, že se my a Rusové musíme předně domluvit s ukrajinskými veliteli,“ ozřejmil jeden ze směrů úvah Moskvy a Minsku běloruský prezident.

Rusové obklíčili Bachmut i ze severozápadu, tvrdí BBC

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám