Hlavní obsah

Instalace oslavující dobytí Mariupolu Ruskem vydržela v Petrohradě jen pár dní

Na instalaci v Petrohradě, která oslavovala dobytí ukrajinského Mariupolu ruskou armádou, se ani ne týden po jejím odhalení objevil nápis upozorňující na zabíjení civilistů ruskými silami.

Foto: Twitter/Radio Svoboda

Instalace oslavující dobytí Mariupolu Ruskem vydržela v Petrohradě jen pár dní

Článek

Ruské úřady podezírají, že jeho autorkou je 17letá školačka, kterou už zadržela policie a sepsala s ní záznam o „diskreditování ruské armády“, informovala stanice Rádio Svoboda na jednom ze svých webů.

Poškozenou instalaci podle zveřejněných videí nechalo město částečně rozebrat.

Svítící instalace v podobě dvou srdcí vyrostla před několika dny na známém petrohradském Palácovém náměstí. Na menším ze srdcí bylo napsáno „Mariupol“ a na větším „Petrohrad“.

Šéf ruské okupační správy Mariupolu Kostjantyn Ivaščenko (Konstantin Ivaščenko) ji označil za dárek pro Mariupol od Petrohradu.

Na soše se ale po několika dnech od instalace objevil nápis: „Rozbombardovali jste ho. Vrazi. Jidášové.“ Město chtělo původně instalaci vyčistit, nakonec se ale rozhodlo poškozený povrch vyměnit.

Mariupol byl prakticky celý během letošního jara zničen. Ruské síly ho přes dva měsíce intenzivně bombardovaly, než ho v květnu plně ovládly.

Dosud není jasné, kolik obětí si boje o přístav na pobřeží Azovského moře vyžádaly. Kyjev ale v květnu uváděl, že ve městě zahynulo nejméně 25.000 lidí, většinou civilistů. Poškozeno nebo zcela zničeno bylo asi 90 procent bytových a 60 procent rodinných domů.

Rusové se před Ukrajinci opevňují už i v Mariupolu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám