Hlavní obsah

Gerasimov mě odvolal za pravdu o situaci na frontě, tvrdí ruský generál Popov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odvolaný ruský generál Ivan Popov ve středu večer nahrál hlasovou zprávu, ve které uvedl, že ho šéf armády Valerij Gerasimov stáhl z funkce za to, že řekl pravdu o problémech na bojišti, nedostatečné protibaterijní palbě a o „zranění a úmrtí“, která ruští vojáci utrpěli v důsledku ukrajinských útoků. Informuje o tom například britský deník The Guardian.

Foto: Russian Defence Ministry, Reuters

Generálmajor Ivan Popov.

Článek

Zhruba čtyřminutovou nahrávku Popova sdílel na svém Telegramu poslanec ruské Dumy Andrej Guruljov. „Generálmajor Ivan Popov, velitel 58. kombinované armády Jižního vojenského okruhu ruských ozbrojených sil, promlouvá ke svým vojákům,“ stojí v příspěvku, který Guruljov sdílel ve středu v půl desáté večer.

Popov v nahrávce nikoho nejmenoval, jak ale uvedl britský list, je z ní zřejmé, že v ní slovně zaútočil na šéfa ruské armády Valerije Gerasimova a ministra obrany Sergeje Šojgua. Ty v ní dále obvinil, že „vrážejí zemi kudlu do zad“.

„Jak dnes řeklo mnoho velitelů pluků a divizí, naše armáda nebyla prolomena na frontě, ale náš nejvyšší velitel nás bodnul do zad, čímž zrádně sťal hlavu armádě v nejtěžším období,“ uvedl Popov.

Generál Surovikin se rekreuje, zní z Moskvy. Má ho „v péči“ kontrarozvědka, tvrdí ruský server

Zahraniční

Odvolaný ruský generál dále uvedl, že stál před volbou svých nadřízených „mlčet a být zbabělec, nebo to říct tak, jak to je“. „Kvůli tomu ve mně nejspíš nadřízení vycítili nějaké nebezpečí a okamžitě, během jednoho dne, dali dohromady rozkaz ministrovi obrany a zbavili se mě,“ dodal Popov, který v době, kdy byl ještě generálem, bojoval na Ukrajině v Záporožské oblasti. Kde se ovšem nachází teď, není jasné.

Podoba s Prigožinem

Nejvyšší ruské vojenské představitele kritizuje již několik měsíců také šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin, což koncem června vyústilo i v pokus o vzpouru. Rozhodl se 23. června táhnout na Moskvu s cílem „obnovit spravedlnost v armádě i v celém Rusku“. Po uzavření dohody s běloruským diktátorem Alexandrem Lukašenkem ale ze svého tažení upustil a měl se odebrat do Minsku.

Otevřená kritika vedení ze strany vysokého ruského velitele je ovšem vzácná, proto se Popovova slova v Rusku neposlouchala dobře. I tak jej ale podpořil například Andrej Turčak, generální tajemník ruské vládnoucí strany Jednotné Rusko.

„Rusko může být na takové generály hrdé,“ uvedl na Popovovu adresu Turčak.

Rostoucí nejistota v armádě

Popovova nahrávka se objevila ve stejný den, kdy vysoký ruský představitel uvedl, že další ruský generál Sergej Surovikin „odpočívá“. Od vzpoury wagnerovců se navíc Surovikin neukázal na veřejnosti, což britské ministerstvo obrany zdůvodnilo tím, že byl po vzpouře upozaděn.

Nahradit ho podle ministerstva měl Viktor Afzalov, který Surovikina zastupuje, což se odůvodnilo Afzalovým „zvýšeným veřejným profilem“.

„Afzalovovo zvýšení veřejného působení dodává další váhu hypotéze, že byl Surovikin po vzpouře odsunut na vedlejší kolej,“ uvedlo britské ministerstvo.

Za vyvolávání paniky do první linie?

Americký Institut pro studium války (ISW) s odkazem na blog VČK-OGPU ve středu uvedl, že Popov do svého hlášení o situaci na bojišti zahrnul požadavek na vystřídaní vojáků na frontě. Kvůli tomu ho posléze obvinil Gerasimov, že vyvolává paniku a vydírá generální štáb.

Když pak měl Popov v úmyslu o situaci na frontě informovat ruského prezidenta Vladimira Putina, Gerasimov ho měl zbavit velení a údajně ho měl poslat do první linie. To měl potvrdit i zdroj ze Záporožské oblasti, kde v době velení Popov bojoval.

Kde se však Popov nachází teď, nelze z důvěryhodných zdrojů ověřit.

Ruský generál byl odvolán, dovolil si požadovat vystřídání vojáků na frontě

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám