Hlavní obsah

Egypt chtěl vyzbrojit Rusko, nakonec ale pomůže Ukrajině, píše se v uniklých dokumentech

Washington

Nedávno uniklé americké zpravodajské dokumenty odhalují, že egyptský prezident Abdel Fattáh Sísí v únoru schválil vojenskou pomoc Rusku. Káhira měla Moskvě dodat až 40 tisíc raket Sakr-45. Plán změnil až nátlak Spojených států. Egypt tak nakonec dodá Ukrajině potřebnou dělostřeleckou munici, uvedl The Washington Post.

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Joe Biden a jeho egyptský protějšek Abdel Fattáh Sísí na klimatické konferenci OSN v Šarm aš-Šajchu

Článek

Rakety Sakr-45 by Rusové mohli využít na svých odpalovacích zařízeních. Sísí dodávku schválil v únoru a svým spolupracovníkům měl nařídit, aby projekt utajili a tím se „vyhnuli problémům se Západem“. Na začátku března ale prezident od plánu ustoupil, a to na nátlak Spojených států. Ty jsou totiž pro Káhiru nejštědřejším spojencem.

V anglicky mluvících zemích se často říká, že peníze mluví (money talks). Jedná se o vhodný příměr, protože Egypt pojí dlouholeté diplomatické i vojenské vazby s Ruskem. Pro Washington je ale Káhira hlavním spojencem na Středním východě – a hlavně od USA Egypt ročně obdrží více než miliardu dolarů (přes 21 miliard korun) v rámci vojenské pomoci.

Změna egyptského postoje je zjevným úspěchem administrativy prezidenta Joea Bidena. Dohodu s Moskvou Sísí odložil a Káhira schválila prodej dělostřelecké munice ráže 152 mm a 155 mm pro Ukrajinu.

Podle uniklých dokumentů Egypt věří, že Spojené státy zohlední jeho pomoc Ukrajině a Káhira bude mít páku na zisk modernějších amerických vojenských výrobků v budoucnu. V dokumentech už se ale dále neuvádí, zda Egypt poslal dohodu s Moskvou zcela k ledu. Stejně tak se v nich nepíše, zda už Ukrajina munici od Káhiry využívá.

Únik dokumentů Pentagonu: 21letý podezřelý skončil v poutech FBI

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám