Hlavní obsah

E.ON přestal kupovat zemní plyn od obchodních firem Gazpromu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost E.ON se připojila k dalším energetickým firmám a začíná se odvracet od Ruska. Největší energetická společnost v Německu ve středu informovala, že přestala kupovat zemní plyn od obchodních firem ruského plynárenského gigantu Gazprom. Dodala, že její podíl v objemu 1,1 miliardy eur (27,2 miliardy Kč), který drží v plynovodu Nord Stream 1, by mohl v důsledku ruské invaze na Ukrajinu ztratit hodnotu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

E.ON nemá žádné dlouhodobé smlouvy o dodávkách přímo s ruskými producenty, ale část plynu nakupuje od obchodních společností Gazpromu v Evropě.

"Vzhledem k válce na Ukrajině jsme od těchto společností přestali odebírat nové objemy (plynu)," uvedl na výroční tiskové konferenci šéf společnosti Leonhard Birnbaum.

Největší evropský provozovatel energetických sítí vlastní prostřednictvím svého penzijního fondu podíl 15,5 procenta ve společnosti Nord Stream 1. Plynovod je ve většinovém vlastnictví Gazpromu a tvoří hlavní trasu, kterou v současnosti proudí ruský plyn po dně Baltského moře do Německa.

Provozovatel plynovodu Nord Stream 2 propustil všechny zaměstnance

Ekonomika

Paralelně s plynovodem Nord Stream 1 vede i nově dokončený plynovod Nord Stream 2. Ten by zdvojnásobil kapacitu plynu, který může Rusko dodávat do Evropy, Německo ale kvůli ruské invazi zprovoznění projektu zablokovalo.

V letošním roce firma očekává zisk před započtením úroků, daní a odpisů (EBITDA) 7,6 až 7,8 miliardy eur. Za loňský rok vykázala zisk EBITDA 7,9 miliardy eur. Výhled zohledňuje absenci zisků z jaderných elektráren společnosti, z nichž většina skončila kvůli odchodu Německa od jaderné energetiky. I tak loni přispěly k zisku EBITDA částkou 1,6 miliardy eur.

Reklama

Výběr článků

Načítám