Hlavní obsah

Dvě třetiny ruských obrněnců ničí drony. Dělostřelectvo ale nenahradí, přiznává Zelenskyj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dronové útoky stojí za dvěma třetinami zničených ruských tanků v posledních několika měsících, napsal tento týden časopis Foreign Policy s odvoláním na nejmenovaného představitele NATO. To sice ukazuje, jaké nebezpečí představují FPV drony. Experti ale varují, že úspěch nemusí být dlouhodobý. I ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varoval, že nemohou nahradit dělostřelectvo.

Foto: Stringer, Reuters

Drony (FPV) s připevněnými granáty ve skladu u Bachmutu

Článek

Sociální sítě plní záběry úspěšných útoků ukrajinských FPV dronů na ruskou obrněnou techniky. Útoky dronů mají na svědomí asi dvě třetiny zničené ruské obrněné techniky, uvedl Foreign Policy.

Agentura Reuters analyzovala přes padesát videí s útoky drony: „Malé, levné FPV drony se ukázaly jako jedna z nejúčinnějších zbraní v této válce, kde se používají letadla docela vzácně kvůli husté koncentraci protiletadlových systémů u fronty.“

FPV dron se vysílá poté, co cíl objeví dražší průzkumný dron, který létá až za frontou. Většinou se pilotům FPV dronů daří útočit na slabá místa - do otevřených poklopů nebo do motorového prostoru, popřípadě zasáhnou munici. Zařízení za pár set dolarů ničí tanky za miliony, poznamenala agentura Reuters.

Drony zahnaly ruské tanky

Agentura Reuters upozornila, že dělostřelecké velkorážové granáty jsou účinnější, ale drony jsou lepší při útocích na pohyblivé cíle. FPV může stát méně než dělostřelecký granát a je mnohem přesnější. Granáty však mají větší dosah.

Ukrajinští vojáci uvedli, že se kvůli FPV dronům ruská těžká technika stáhla do větší vzdálenosti od fronty. Drony se však dají používat i k útokům na živou sílu nepřítele.

Ukrajinským cílem je proto vyrobit letos milion FPV dronů.

Jenom drony nestačí

Dlouhodobě však FPV drony být tak úspěšné nemohou, uvedl Institut pro studium války. Drony používají relativně levné kamery, které nemusejí cíl vždy dobře ukázat, zvláště za horších světelných podmínek nebo bude-li lépe kamuflován. Je možné také rušit jejich navádění, což mohou zajistit lepší systémy radioelektronického boje.

Posádky obrněné techniky se také na jejich útoky mohou lépe připravit, nejezdit s otevřenými poklopy, techniku lépe kamuflovat či použít nějakou dodatečnou ochranu v podobě dalšího pancéřování, které ochrání slabá místa tanků.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si uvědomuje, že drony nejsou samospasitelné. „Drony nehradí protileteckou obrany, rakety dlouhého doletu a dělostřelectvo. Ukrajina se nemůže bránit a útočit jen s pomocí dronů,“ řekl v rozhovoru pro Bild.

K letectvu a raketám dlouhého dosahu Zelenskyj uvedl: „Ukrajina je potřebuje, aby přežila, a já prostě nechápu, proč tyto zbraně nemáme.“

Poděkování českému prezidentovi

O účinnosti dělostřelecké palby svědčí i to, že právě dělostřelecká palba ničila předloni ruské kolony směřující ke Kyjevu. Ve Vilniusu proto ukrajinský prezident ve čtvrtek poděkoval českému prezidentovi Petru Pavlovi za iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro Ukrajinou ve státech mimo Evropskou unii.

Česko zorganizovalo kampaň za financování nákupu půl milionu kusů granátů ráže 152 a 155 milimetrů a 300 000 kusů granátů ráže 122 milimetrů v třetích zemích, do které se řada států již ochotně zapojila.

Na drony pro Ukrajinu vybrali Češi přes 140 milionů. Spolek hledá peníze i za hranicemi

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám