Hlavní obsah

Na drony pro Ukrajinu vybrali Češi přes 140 milionů. Spolek hledá peníze i za hranicemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poté, co v poměrně krátkém čase Češi vybrali přes 140 milionů na 10 tisíc FPV dronů Nemesis pro Ukrajinu, se zakladatelé projektu rozhodli neskončit a chtějí expandovat do zahraničí, aby na ukrajinské bojiště mohli poslat další desítky tisíc bezpilotních strojů. V pátek o tom na tiskové konferenci informovali zástupci spolku Skupina D, která za projektem stojí.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Tisková konference spolku Skupina D k aktuálnímu stavu a cílům projektu Drony Nemesis. Zleva náčelník generálního štábu Armády ČR a čestný předseda spolku Karel Řehka, Milan Mikulecký, Jan Veverka, Martin Kroupa, herec Ondřej Vetchý, Mikuláš Kroupa a Otakar Foltýn pózují s dronem.

Článek

„Jsme překvapeni. Tím, že se splnila naše meta a dosáhli jsme těch 100 milionů, tak jsme se rozhodli, že už pro nás meta nebude deset tisíc, ale desítky tisíc. Jelikož konflikt trvá, tak není důvod přestávat. Abychom byli schopni ještě navýšit kapacitu, budeme usilovat i o peníze ze zahraničí ,“ oznámil jeden ze zakladatelů a předseda spolku herec Ondřej Vetchý.

Podle dalšího ze zakladatelů Milana Mikuleckého je sice primárním úkolem skupiny pomoci Ukrajině, sekundárním je pak připravit Česko na možné hrozby. Skupina proto mapuje možnosti tuzemského obranného průmyslu, aby bylo možné všechny součástky vyrobit v Česku a být tak v otázce výroby FPV dronů, které mění současné bojiště, stoprocentně nezávislí.

Do budoucna tak spolek plánuje, kromě shánění zahraničních zdrojů financí a mapování kapacit průmyslu, rozšiřovat spolupráci s českou armádou a vojenskými školami.

Ukrajinci předvedli testování nového námořního dronu. Pojmenovali ho Avdijivka

Válka na Ukrajině

Aktuálně je během zhruba dvou měsíců fungování sbírky vybráno přes 142 milionů, což odpovídá 14 216 dronům. Podle tajemníka spolku Jana Veverky přispělo zhruba 30 tisíc dárců, část z nich byla i ze zahraničí, na které se chce spolek ještě více zaměřit. „Takovou zajímavostí je, že asi 40 procent dárců jsou ženy,“ přiblížil Veverka.

Na Ukrajinu drony putují vzhledem k potřebám obránců a velké spotřebě těchto strojů na bojišti průběžně. Zatím bylo vyrobeno zhruba čtyři tisíce kusů, z nichž část už na Ukrajině je. Zároveň se dle požadavků ukrajinské strany a poznatků z fronty postupně měnila i jejich specifikace.

Upgrade podle potřeb

„Drony tam už jsou. Jsou za stadiem testování a ukázalo se, že české řešení je velmi dobré a umožňuje Ukrajincům rychle reagovat. Ten dron, který tam momentálně létá, tak za měsíc musí létat s jinou úpravou. Každá další várka bude upgradovaná podle potřeb. Ukrajinci si to vyzkoušeli, používají to a Čechům to dělá dobré jméno,“ dodal k průběžným úpravám bezpečnostní analytik a člen hradní vojenské kanceláře Otakar Foltýn.

Ukrajina by letos mohla vyrobit přes dva miliony dronů

Válka na Ukrajině

Podle něj je válka proměnlivá, například velké drony Bayraktar, které byly účinné na začátku války, nyní už nejsou. „Kvantita může být z jistého pohledu kvalitou a to velké množství odráží změny na bojišti. Čím více dodáte Ukrajincům střeliva, a v našem případě FPV dronů, tím více životů zachráníte,“ míní Foltýn.

Podle Veverky se zhruba každých 14 dní mění specifikace dronů, podle toho, s jakými požadavky ukrajinská strana přijde. Mikulecký dodal, že objem výroby se postupně zvyšuje.

Za velkou podporu pak všichni členové spolku poděkovali. „Je namístě poděkování za českou solidaritu, je to úžasné,“ řekl ředitel společnosti Post Bellum a vedoucí projektu Paměť národa Mikuláš Kroupa.

Za FPV drony Nemesis pro Ukrajinu stojí spolek s názvem Skupina D, nad kterou drží záštitu náčelník generálního štábu Armády ČR Karel Řehka či ředitel Vojenské kanceláře Pražského hradu Radek Hasala. Zakladateli spolku jsou herec Ondřej Vetchý a bezpečnostní analytik Milan Mikulecký, projektu se účastní ale také zástupci neziskových organizací či členové Armády ČR nebo armádních záloh.

Drony z Prahy ve světě vítězí, české armádě by vědci pomohli

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám