Hlavní obsah

Duchové Bachmutu: Jednotka ukrajinských odstřelovačů zabila už stovky Rusů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinská armáda se snaží znovudobýt město Bachmut, které padlo do ruských spárů koncem května. V rámci protiofenzívy se však Ukrajincům daří ve městě postupovat, čemuž sekunduje i elitní tým odstřelovačů, kterému se přezdívá „Duchové Bachmutu“. Tomu se během posledních šesti měsíců podařilo zastřelit už 524 ruských vojáků, mnoho z nich přitom bylo označeno za „významné cíle“.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Informuje o tom britská zpravodajská televize BBC, která hovořila s několika členy tohoto týmu.

„Ghost (Duch) je můj volací znak,“ řekl britské televizi velitel odstřelovačů. „Když jsme začali přinášet do Bachmutu hrůzu, dostali jsme jméno ‚Duchové Bachmutu‘,“ vysvětlil.

Základna těchto zhruba dvaceti elitních ukrajinských odstřelovačů se nachází na dohled ruského dělostřelectva v oblasti města. „Dělostřelectvo vždycky dělá lidem starosti. Před ním se ale můžete schovat, před odstřelovačem ne,“ uvedl Duch.

Jen on sám měl přitom zastřelit 76 okupantů, celý jeho tým pak dohromady 524. „Je to potvrzené číslo. Vím, že je to pravda,“ pronesl s tím, že jeho tým elektronicky zaznamenává každý výstřel z pušky.

Ukrajinci pokračovali v útocích na Krym

Válka na Ukrajině

Ne každý odstřelovač ale počítá, kolik členů ruské armády zastřelil. „Není to nic, na co bychom mohli být hrdí. Nezabíjíme lidi, ale ničíme nepřátele,“ uvedl Kuzia, který před válkou pracoval v továrně a který nemá rád zbraně. Když ale Rusko napadlo jeho zemi, zbraň si do rukou bez váhání vzal, aby chránil svoji zemi.

Výprava na misi

Britští novináři Duchy z Bachmutu doprovodili na jednu z jejich pravidelných misí, na kterou si Kuzia vzal odstřelovací pušku Barrett americké výroby.

„Každá mise je nebezpečná, když uděláme chybu, nepřítel nás může zasáhnout,“ vysvětlil. „Samozřejmě že mám strach. Jen blázen by neměl,“ řekl Kuzia před misí.

Na tu s ním jel i jeho pozorovatel Taras a také řidič Kusch, který oba dovezl co nejblíže frontové linii. Během cesty si ale museli dát pozor, protože část trasy byla stále ještě pod palbou ruského dělostřelectva.

Zhruba po dvaceti minutách jízdy od své základny se dvoučlenný tým vydal do rozbořeného domu. „Bůh s vámi,“ řekl po výsadku odstřelovače a jeho pozorovatele řidič.

Po návratu na základnu Kuzia ukázal britské televizi video z mise, která trvala zhruba sedm hodin. „Jeden výstřel, jeden cíl,“ řekl ke snímkům, ve kterých bylo vidět zastřelení ruského kulometčíka, jenž střílel na ukrajinské vojáky poblíž frontové linie.

„Jsem šťastný, že jsem zpátky, že jsou všichni naživu,“ řekl s velkou úlevou na tváři.

Během šesti měsíců, co tato skupina elitních vojáků působí u Bachmutu, nebyl ani jeden z nich zabit. Několik z nich ovšem bylo zraněno, a to včetně velitele Ducha.

„Každá cesta může být naše poslední, děláme ale ušlechtilý skutek,“ řekl Duch s vědomím toho, že jeden tým odstřelovačů nemůže vyhrát válku. Věří ale, že by jeho skupina mohla mít alespoň „nějaký dopad“.

Podle Kusche má však jeho tým minimálně psychologický dopad na protivníka, protože loví jednoho ruského vojáka za druhým, a to z míst, kde nejsou vidět ani slyšet.

Rusové nepřímo přiznali ztrátu části Staromajorského

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám