Hlavní obsah

Naše drony mohou prorazit až na přehlídku na Rudém náměstí, věří ukrajinský miliardář

• Aktualizováno

Ukrajinské drony mohou skutečně přistát na moskevském Rudém náměstí během vojenské přehlídky 9. května k výročí konce druhé světové války, věří ukrajinský miliardář Volodymyr Jacenko. Podle něj jich jen musí být vyslán dostatečný počet, aby zahltil ruskou protileteckou obranu.

Foto: Profimedia.cz

Přípravy na vojenskou přehlídku na moskevském Rudém náměstí

Článek

Podnikatel, který už dříve za tento kousek nabídl odměnu 20 milionů ukrajinských hřiven (více než 11,6 milionu Kč), se o tom rozpovídal v rozhovoru pro magazín Fokus.

„Akce může být 9. května úspěšná právě díky množství dronů, které budou vypuštěny směrem na hlavní město země agresora,“ řekl Jacenko.

„Dnes může skupina dvaceti dronů proniknout jakýmkoliv systémem protivzdušné obrany. Vidíme to na Šáhedech (dronech íránské výroby používané na Ukrajině ruskou armádou - pozn. red.), které jsou ve skutečnosti poměrně primitivní,“ dodal podnikatel.

U Moskvy našli ukrajinský dron plný výbušnin

Zahraniční

Zájem mají prý i Rusové

Magnát už před časem řekl, že podle jeho představ by dron na Rudém náměstí měl přistát s nápisem „Sláva Ukrajině, hrdinům sláva“ na křídlech. Nabídka mířila na ukrajinské výrobce dronů, podle něj se už ale ozvali i zájemci z Ruska.

„Výše odměny je významná a vyvolala ohlas i mezi ruskými výrobci. Pro ně může být vzdálenost k Rudému náměstí menší, ale riziko, že budou dopadeni (ruskou tajnou službou) FSB je mnohem větší,“ připustil Jacenko.

Jedna z firem tohoto podnikatele přitom vyrábí bezpilotníky s názvem Dovbuš T10. Jacenko už dříve řekl, že jeho dron 9. května také poletí, ale „mimo soutěž“.

Řekl přitom, že už dříve se tomuto stroji podařilo dostat do 45kilometrového okruhu okolo Rudého náměstí.

Nad moskevským letištěm uzavřeli vzdušný prostor kvůli dronu

Zahraniční

Moskevský soud zasáhl bezpilotník

Hlavním problémem je podle Jacenka přesnost dronů. Zatímco ruské vojáky na přehlídce považuje za legitimní cíle, civilisty ohrozit nechce.

„Ozbrojené síly Ukrajiny nemohou, na rozdíl od agresora, riskovat zásah civilních objektů. Nemůžeme si dovolit zasáhnout školky nebo nemocnice,“ řekl podnikatel.

Obrana Moskvy byla posílena poté, co loni v prosinci vojenským letištěm Engels u Saratova otřásly exploze, z nichž Rusko obvinilo právě ukrajinské drony.

Na střechách významných budov v metropoli tak byly rozmístěny protiletadlové systémy Pancir-S1. Ruské úřady také nyní oznámily, že kvůli přehlídce se Rudé náměstí uzavře na nezvykle dlouhou dobu - od 27. dubna do 10. května.

Náraz dronu do budovy Moskevského městského soudu ve středu oznámil ruský list Izvestija na svém twitterovém účtu. Podle něj šlo o bezpilotník typu „helikoptéra“.

„Podle našeho zdroje k dronu nebyly připevněny žádné další objekty,“ oznámil deník bez dalších podrobností.

Američanka se procházela na Rudém náměstí s teletem, skončila za mřížemi

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám