Hlavní obsah

Do útoku na plynovod Nord Stream měl být zapojen vysoký ukrajinský důstojník. Zelenskyj nemusel nic vědět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V útoku na plynovody Nord Stream v Baltském moři z loňského 26. srpna hrál klíčovou roli 48letý plukovník Roman Červinskyj, napsal v neděli list The Washington Post s odvoláním na ukrajinské představitele, zástupce evropských zemí a lidi obeznámené s touto tajnou operací. Zmiňuje, že jde o zatím nejpřímější důkaz spojující ukrajinské vojenské a bezpečnostní vedení se sabotáží, kterou západní představitelé označili za nebezpečný útok na evropskou energetickou infrastrukturu.

Foto: Danish Defence Command, Reuters

Plynové bubliny úniku z Nord Streamu 2 dosahují hladiny Baltského moře. Ukazuje to narušení o průměru více než jednoho kilometru poblíž Bornholmu v Dánsku.

Článek

Lidé obeznámení s rolí Červinského uvedli, že sloužil jako koordinátor a měl na starosti logistiku a podporu šestičlennému týmu, který si najal pod falešnou identitou plachetnici.

Tým nastražil nálože k potrubí s pomocí vybavení pro hloubkové potápění. Stopy po výbušninách se našly na plachetnici.

Zdroje listu uvedly, že Červinskyj nejednal sám a operaci sám neplánoval. Jednal na rozkaz výše postavených ukrajinských představitelů, kteří informovali nejvyššího ukrajinského vojenského představitele Valeryje Zalužného, jak byla operace provedena.

Výbuch Nord Streamu: Co po roce víme a co ne

Evropa

Někteří z lidí obeznámených s operací Červinského hájili, že útok byl v ukrajinském zájmu, aby Rusko už nemohlo dávat peníze z prodeje plynu na vedení války a Kreml nemohl použít plyn jako páku na Západ.

Červinskyj jakékoli zapojení do sabotáže popřel. „Všechny spekulace o mém zapojení do útoku na Nord Stream šíří ruská propaganda bez jakého důkazu,“ vzkázal listu po svém advokátovi. Podle něj se to ukáže u soudu.

Jakékoli zapojení Ukrajiny popřel i prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle listu byla sabotážní operace koncipována tak, aby Zelenskému a jeho okolí zůstala utajena.

To uváděla i tajná zpráva CIA, kterou zveřejnil na internetu příslušník americké Národní Gardy Jack Teixeira. „Všichni zúčastnění o plánování a provedení informovali přímo Zalužného, takže o tom Zelenskyj nemusel vědět,“ uvádí CIA.

Američan obviněný ze zveřejnění utajovaných dokumentů byl obviněn

Amerika

USA varovaly Kyjev, aby plynovod neničil

Úplně utajená však akce nebyla, protože už v červnu 2022 nizozemská vojenská rozvědka MIVD získala informace, že by mohla Ukrajina plánovat útok na plynovod Nord Stream.

Americká CIA pak varovala přes svého prostředníka Zalužného, že USA si takovouto operaci nepřejí.

Američtí představitelé věřili, že útok byl odvolán, jenomže ona byla jen odložena a bylo změněno místo útoku. Klíčové prvky plánu včetně počtu lidí a použití pronajaté lodě a potápěčského vybavení však zůstaly stejné.

MIVD varovala i před plánovaným útokem na plynovod TurkStream v Černém moři, který se však neuskutečnil. Ruský prezident Vladimir Putin bez podrobností uvedl, že se útok podařilo odvrátit. Bez důkazů uvedl, že jej plánovala ukrajinská tajná služba SBU.

Poškození Nord Streamu plánoval osobně šéf ukrajinské armády Zalužnyj, píší západní média

Zahraniční

Další Červinského operace

Červinskyj byl zapojen do řady dalších tajných operací. V roce 2020 dohlížel na plán, jak obloudit ruské žoldnéře z Wagnerovy skupiny v Bělorusku, aby se je podařilo unést a soudit na Ukrajině.

Tato operace se nepovedla, protože ji prozradil někdo z kruhů okolo Zelenského. Naznačil, že šlo o šéfa prezidentovy kanceláře Andreje Jermaka a dva poradce Zelenského.

Podle jeho vyjádření pro list také plánovala realizovat operace s cílem zabít vedení proruských separatistů na Donbasu a zajmout svědka, který by mohl potvrdit zapojení Ruska do sestřelení malajsijského boeingu letícího z Amsterdamu do Kuala Lumpuru.

Červinskyj je aktuálně ve vězení, zatčen byl v dubnu na základě obvinění ze zneužití pravomocí v jedné z dalších tajných operací ukrajinských speciálních sil, jejímž cílem mělo být přesvědčit ruského pilota, aby přeletěl na Ukrajinu.

Předal mu souřadnice letiště, kde měl přistát. To se pak stalo terčem ruského raketového útoku, při němž zemřel jeden voják a 17 dalších bylo zraněno. Červinskyj se hájil tím, že měl souhlas Zalužného.

Uvedl, že jeho uvěznění je politickou odplatou za kritiku prezidenta Zelenského a jeho administrativy, že selhala při přípravě země na válku. Šéfa jeho kanceláře Andrije Jermaka obvinil ze špionáže pro Rusko. „Nebyl tu ale jen jeden krtek, ale skupina lidí,“ uvedl Červinskyj.

Plynovody byly dlouho terčem kritiky ze strany Spojených států a některých jejich spojenců. Ti varovali, že plynovod kvůli zvýšené závislosti na ruském plynu ohrožuje energetickou bezpečnost Evropy.

Proti plynovodu se dlouhodobě stavěla také Ukrajina, která si stěžovala, že Nord Stream umožní Rusku obcházet její plynovodní soustavu.

V jachtě spojované s explozemi Nord Streamu se našly stopy po výbušninách

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám