Hlavní obsah

Deokupace Krymu by mohla vést až k jaderné válce, píše Washington Post

Klíčem k ruské válce na Ukrajině je poloostrov Krym, který Rusko anektovalo už v roce 2014, napsal v neděli deník Washington Post. Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského bude teprve jeho navrácení znamenat obnovu skutečného míru. Vladimír Putin ovšem naznačil, že jakákoli snaha Ukrajiny získat Krym zpět znamená překročení červené čáry, kterou nebude tolerovat.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin předsedá výročnímu setkání ruské prezidentské Rady pro lidská práva.

Článek

Naděje Ukrajiny na znovudobytí Krymu se dlouho podle slov deníku zdála „přitažená za vlasy“, leč nedávná vítězství Ukrajinců na bitevním poli v kombinaci s taktickými přešlapy Moskvy to náhle učinily realizovatelným – možná až nebezpečně, poznamenává Washington Post.

Západ proto sice na jedné straně podporuje Ukrajinu, ale na druhé straně se obává, že jakákoli její snaha o deokupaci Krymu by mohla Rusko vyprovokovat k drastické reakci, a to potenciálně až k použití jaderné zbraně. Proto někteří představitelé Západu doufají, že kdyby se Ukrajina Krymu vzdala, mohl by to být základ pro diplomatické ukončení války.

Ukrajinci však tuto myšlenku odmítají jako nebezpečně naivní. A sami Rusové dávají jasně najevo, že se nehodlají spokojit s něčím, co už teď považují za své (byť je Krym podle mezinárodního práva součástí suverénní Ukrajiny).

Neústupné nároky na Krym z obou stran ukazují složitost a neřešitelnost konfliktu a dávají tušit, že se boj o tento poloostrov nevyřeší bez dalšího krveprolití, soudí ve svém komentáři Washington Post.

Mírová jednání o Ukrajině nesmí být zástěrkou pro ruské přezbrojení, apeluje šéf britské diplomacie

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám