Hlavní obsah

Debata v ruské televizi: Je čas napadnout země, které posílají Ukrajině tanky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Někteří spojenci se rozhodli poskytnout Ukrajině tanky a předním členům ruské propagandy se to nelíbí. Podle moderátora a hlásné trouby Kremlu Vladimira Solovjova se teď osm zemí stalo legitimními vojenskými cíli ruské armády. V této „tankové koalici“ ale zmínil například i Slovensko, které zatím Ukrajině žádné tanky nedodalo.

Foto: Profimedia.cz

Ruský propagandista Vladimir Solovjov

Článek

„Několik zemí oznámilo, že dodají tanky Ukrajině. Podle mého to znamená, že nám tyto země vyhlásily válku. Těchto osm zemí jsou pro nás legitimní vojenské cíle. Není důvod se obávat, je na čase zaútočit,“ vyzval Solovjov ve svém pořadu k ofenzivě.

V diskusi dále zaznělo, že Poláci, Němci, Slováci a další členové této koalice pochopí, že „tohle není sranda“, až na ně bude válka přímo doléhat.

Proč Slovensko?

Není však zřejmé, proč Solovjov se svými hosty do výčtu zahrnul Slovensko. To Ukrajině dosud poskytlo pouze bojová vozidla pěchoty. Ministr obrany Jaroslav Naď na konci ledna sice uvedl, že Slovensko je připraveno dodat Kyjevu tanky T-72, ale neudělá tak, dokud za ně nedostane náhradu.

Bratislava má těchto bojeschopných tanků v arzenálu 30 a za každý jeden kus požaduje jeden tank Leopard 2.

Slovy o osmi zemích takzvané „tankové koalice“ Solovjov zjevně narážel na amerického ministra obrany Lloyda Austina, který před pár dny uvedl, že Ukrajině poskytne pokročilé tanky celkem osm zemí. Všechny také vyjmenoval. Jedná se o Německo, Polsko, Kanadu, Portugalsko, Španělsko, Norsko, Dánsko a Nizozemsko.

První šestice poskytne Kyjevu tanky Leopard 2, Dánsko a Nizozemsko sice tyto tanky poskytnout odmítly, místo toho by ale měly dodat stovku renovovaných tanků Leopard 1.

Tanky posílá i Česko

„Významně přispějí také Spojené státy, které poskytnou tanky Abrams, obrněnce Stryker a Bradley. Británie dodá tanky Challenger. Zahrnuty budou také repasované tanky T-72 z USA, Nizozemska a Česka a poslední dodávka stejných tanků z Polska,“ uvedl Austin.

Ze Solovjovovy rétoriky se ale dá usoudit, že tanky T-72, či dokonce Abramsy nebo Challengery Rusku vrásky nepřidělávají.

Stroje T-72 Ukrajině v desítkách kusů poslala i Česká republika, o které se ale ruský moderátor přímo nezmínil. Stejně tak nehovořil ani o Spojených státech či Británii, které poskytnou tanky srovnatelné s leopardy.

KOMENTÁŘ: Koza, vlk a posvátná olympijská kráva – Alex Švamberk

Komentáře

Reklama

Výběr článků

Načítám