Hlavní obsah

Dagestán předá pytlácké čluny Rusům, aby bránili dolní tok Dněpru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlava Dagestánské republiky vyslyšela žádost ruských vojenských blogerů, aby se čluny zabavené pytlákům předaly ruským jednotkám na levém břehu Dněpru, které se brání ukrajinským výpadům. Je to další potvrzení složité situace Rusů na okupovaném levém břehu Dněpru v Chersonské oblasti. Jejich velitelé přiznávají, že jsou pod neustálou palbou.

Foto: Reuters

Dněpr pod zničenou Kachovskou přehradou

Článek

Ruští vojenští blogeři se obrátili 2. července na vedení Dagestánu a Tatarstánu, Astrachaňské oblasti a Krasnodarského a Primorského kraje, aby poslala čluny zabavené pytlákům do Chersonské oblasti, protože deset pluků a brigád spadajících pod Jižní skupinu vojsk Dněpr plavidla nutně potřebuje. Brání se Ukrajincům, kteří pozice okupantů nejen ostřelují a zasypávají minami, ale podnikají také nájezdy přes řeku. S výzvou přišel telegramový kanál Operacija Z Vojenkory Russkoj Věsny.

Hlava Dagestánské republiky Sergej Malikov odpověděl na výzvu a nařídil předsedovi vlády Alexeji Gasanovovi probrat žádost s pohraničníky a najít řešení, jak předat lodě zabavené pytlákům ruské armádě, uvedla agentura RIA Novosti.

Ruští vojenští korespondenti si opakovaně stěžovali, že ruské ministerstvo obrany neposkytlo ruským silám na východním břehu Dněpru čluny a další vybavení potřebné pro kontrolu řeky před ukrajinskými nájezdy. Vojenský korespondent Komsomolské pravdy Alexandr Koc vyzval na Telegramu, aby se vybudovala dněperská flotila, která byla aktivní za rusko-tureckých válek v 18. století, během ruské občanské války i za druhé světové. Podle něj by posílila pozice ruských sil v Chersonské oblasti.

Ukrajina by měla dostat pozvánku do NATO hned, vyzval Zelenskyj Bidena

Svět

I bývalý vůdce doněckých separatistů Igor Girkin upozorňoval, že ruské síly v oblasti potřebují malé čluny a další vybavení, aby udržely ukrajinské vojáky mimo deltu Dněpru.

To, jak velkou pozornost věnují tématu, ukazuje, že se obávají, že Ukrajina je schopna překročit řeku a stávající vedení skupiny sil Dněpr na to není připravené, uvedl Institut pro studium války.

Strach Rusů z ukrajinských operací na dolním toku Dněpru

Ruští vojenští blogeři věnovali v posledních dnech vekou pozornost útoku Ukrajinců na východní břeh Dněpru u Antonivského mostu. Popisovali situaci odlišně od oficiálních vyjádření ministerstva obrany, které oznamovalo, že se podařilo ukrajinský výsadek zlikvidovat.

Telegramový kanál Romanov Lajt otiskl plnou verzi rozhovoru s důstojníkem ruského dělostřelectva, který se vyjadřoval k ukrajinskému útoku na levém břehu řeky. V plné verzi stálo, že se dlouhou dobu nedařilo vytlačit Ukrajince z levého břehu: „Ani po několika pokusech se nepřítele nepodařilo zničit. Čluny nepřítele připlouvají každý den.“ Dodal, že Ukrajinci se opevnili v chatové oblasti a pod mostem.

Nadporučík velící rotě 108. výsadkového pluku potvrdil, pod jakým tlakem jeho muži jsou: „Neustále na nás pálí dělostřelectvo, minomety a také se nás pokoušejí zaminovat na dálku.“ Dodal však, že se Ukrajince daří ničit, a stěžoval si na zbytečné rozviřování tématu člunů a munice.

Upozornil také, že se objevil inzerát na prodej nových vojenských člunů vhodných pro tento typ operace.

Ruská armáda chce umlčet vojenské blogery. Nepíší to, co chce

Evropa

Ukrajinští vojáci se přes bahno snaží překonat Dněpr

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám