Hlavní obsah

Ukrajina by měla dostat pozvánku do NATO hned, vyzval Zelenskyj Bidena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval svůj americký protějšek Joea Bidena, aby Ukrajina už teď dostala pozvánku do Severoatlantické aliance, i kdyby do ní nakonec vstoupila až po skončení války s Ruskem. Válka podle něj přitom neskončí, dokud Rusko bude okupovat poloostrov Krym, který Moskva anektovala už v roce 2014.

Foto: Facebook/Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

Zelenskyj v rozhovoru se stanicí CNN, který má být odvysílán ve středu, uvedl, že právě Biden rozhoduje o tom, jestli bude Ukrajina v NATO, či nikoliv. „Podporuje naši budoucnost v NATO,“ vyjádřil své přesvědčení Zelenskyj. Pozvánka, která by přišla už nyní, by podle něj byla obrovskou motivací pro ukrajinské vojáky.

Odmítl také, že by Kyjev mohl přijmout řešení, kdy by se situace pouze vrátila ke stavu na začátku loňského roku před zahájením nynější ruské invaze. „Ukrajinu si bez Krymu neumíme představit. A zatímco je Krym pod ruskou okupací, znamená to jediné: Válka ještě neskončila,“ citoval z rozhovoru web New York Post.

Ukrajinský prezident též zmínil nedávnou krátkou vzpouru ruských žoldnéřů z Wagnerovy skupiny. Slabá reakce ruského prezidenta Vladimira Putina podle jeho mínění ukazuje, že jeho moc se hroutí.

Zelenskyj také poznamenal, že je mu jasné, že se Ukrajina nikdy nestane členem Aliance před skončením války s Ruskem. „Rozumíme všemu,“ řekl. „Ale tento signál je skutečně velmi důležitý. A záleží na Bidenově rozhodnutí,“ míní.

„Ukrajina vstoupí a může vstoupit do NATO, ale nebude to automatické. Musí splňovat stejné standardy. Takže jim to nebudu usnadňovat,“ řekl přitom v červnu podle listu USA Today Biden, přičemž vyjádřil obavy ohledně korupce na Ukrajině.

Summit NATO se uskuteční 11. a 12. července v Litvě, podle šéfa Aliance Jense Stoltenberga na něm však členské státy o formálním pozvání Ukrajiny jednat nebudou. Ukrajina se od loňského února brání ruské agresi. O členství v Alianci požádala na konci září.

Nebudeme Ukrajině vstup do NATO usnadňovat. Musí splnit všechny podmínky, řekl Biden

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám