Hlavní obsah

Čtyřletý chlapec na Ukrajině zemřel s babičkou při úprku na člunu. Tělo našli po 26 dnech

Smrt čtyřletého ukrajinského chlapce je dalším z řady tragických příběhů války na Ukrajině. Saša Zdanovyč byl nezvěstný od 10. března, kdy se pokusil se svojí babičkou a s dalšími obyvateli vesnice Sucholučje uprchnout na dvou člunech. Lodě se však ocitly pod ruskou palbou. Babička a další žena zemřely na místě, ostatky čtyřletého chlapce byly objeveny po 26 dnech. O jeho smrti informovala jeho pětadvacetiletá matka Anna Jachnová.

Foto: Profimedia.cz

Kyjevská přehrada

Článek

Saša s babičkou a dalšími zhruba 15 lidmi se rozhodli opustit vesnici poté, co jim došlo jídlo, nefungovala elektřina a do vesnice přijela ruská těžká technika. Na dvou motorových člunech se rozhodli uniknout přes Kyjevskou přehradu.

FOTO: Situace v Borodjance je stejně tragická jako v Buči

Válka na Ukrajině

Člun, na kterém byl Saša se svou babičkou, se ale dostal pod ruskou palbu a následně se převrátil. Zatímco mrtvá těla dvou žen se našla krátce po tragédii, Saša zůstal nezvěstný. Ačkoliv jeho matka doufala, že se chlapci podařilo dostat ke břehu a dostal se do bezpečí s dalšími uprchlíky, po 26 dnech naděje vyhasla.

Tento týden bylo nalezeno chlapcovo tělo. Ukrajinské úřady uvedly, že chlapec utrpěl střelná zranění. Zda byly i příčinou smrti, nebo se následně chlapec utopil, není jasné.

„Dnes jsme našli Sašenkovo tělo. Děkuji všem, kteří nepřestávali věřit a pomáhali s pátráním. Náš andílek už je v nebi a jeho duše našla klid,” uvedla matka dítěte na sociálních sítích. Ještě před objevením těla věřila, že se její syn dostal s dalšími lidmi do Rumunska, stopa se však ukázala jako falešná. „Věříme v zázrak a čekáme na jakoukoliv užitečnou informaci,” napsala ještě před týdnem.

Čluny kvůli možnému ostřelování pluly blízko břehu, a tak rodiče věřili, že se mohl malý Saša zachránit. Pátrání však komplikovala přítomnost ruských jednotek nedaleko Kyjeva. Kvůli nim nemohli babičku a syna rodiče vyzvednout ihned po vypuknutí války.

Tragické záběry z Buče: Po ustupujících Rusech zbyla na ulicích těla zabitých civilistů

Válka na Ukrajině

„Několikrát jsme se k nim snažili dostat autem, ale nikdy se nám to nepovedlo a museli jsme se otočit. Ve snaze uniknout se vydali na člunu přes Kyjevskou přehradu. Tělo babičky bylo objeveno 11. března, nemohli jsme si jej ani vyzvednout, tak jsme požádali místní, aby jej pohřbili,” uvedla Jachnová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám