Hlavní obsah

Chci chránit svou zemi, svůj domov. Jsem na Ukrajince hrdý, říká mladý historik z Kyjeva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Minulý čtvrtek ve čtyři ráno jeho zemi napadlo Rusko, hned ráno se s kamarády šel šestadvacetiletý historik Miroslav Cupjak z Kyjeva přihlásit k domobraně. Přímo k ozbrojencům ho zatím nevzali, a tak alespoň pomáhá jako dobrovolník s logistikou. „A jsem připravený odejít na frontu, i když nemám žádné bojové zkušenosti. Chci chránit svou zemi, svůj domov,“ říká.

Jsem připravený bránit svou zemi, říká mladý historik Miroslaw z KyjevaVideo: Ján Husár, Novinky

 
Článek

„Všechno šlo v mém životě dobře, ale v noci ve čtyři ráno (minulý čtvrtek, pozn. red.)  se vše změnilo. Přátelé mě vzbudili a řekli: Začalo to,“ popisuje mladý muž v rozhovoru s korespondentem Novinek Jánem Husárem.

Na Kyjevském náměstí Majdan, kde spolu mluvili, mezitím přibývá protitankových zátaras.

„Mé jediné myšlenky byly: Bože, spas nás. Když rakety a bomby padají na vaše město, na vaše přátele, cítíte beznaděj,“ vzpomíná Cupjak na týden staré události, které celé jeho zemi změnily život.

Jsem hrdý na všechny Ukrajince. Všechno se sehrálo velmi rychle, ale oni velmi rychle začali organizovat. Na všech úrovních společnosti. Nikdo nečekal na rozkazy.
Miroslav Cupyak, obyvatel Kyjeva

Hned ráno poté, co opadla první panika, se šel s přáteli hned přihlásit k domobraně.

„Stejně tak to udělalo mnoho dalších, ale my neměli žádné vlastní zbraně a oni zase neměli zbraně, které by nám mohli dát. Kvůli tomu a protože nemám žádné bojové zkušenosti, tak mě odmítli a já jsem se stal alespoň dobrovolníkem,“ vysvětluje.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Hořící budova po ostřelování Kyjeva ruskou armádou (snímek z 3. března)

Foto: Ján Husár, Novinky

Příprava protitankových zátarasů v centru Kyjeva

Vše se strašně rychle mění

Už týden tak pomáhá v Kyjevě a jeho okolí s distribucí jídla, léků, ale i molotovových koktejlů, které s přáteli vyrábí. Jejich zásobu ve středu dovezli na radnici do Buče, města nedaleko Kyjeva, které podle Cupjaka čelí dennodenním útokům ruské armády.

„Je strašné, jak rychle se věci mění. Buča bývalo krásné maloměsto. Nyní je zničené. Abychom se s nákladem dostali k místní radnici, museli jsme z cesty odstranit nevybuchlou munici,“ popisuje.

Korespondent Novinek z Kyjeva: Město se mění v pevnost, všude rostou barikády

Válka na Ukrajině

Při cestě z Kyjeva do Buči také museli projít nesčetněkrát vojenskými kontrolami. „Na každém rohu, před každým mostem, v každé čtvrti máte vojenské kontroly. Ale to je skvělé, protože je tu spoustu lidí, kteří se zbraněmi v rukách brání svou zemi,“ oceňuje své krajany.

„Jsem hrdý na všechny Ukrajince. Všechno se sehrálo velmi rychle, ale oni velmi rychle začali věci organizovat. Na všech úrovních společnosti. Nikdo nečekal na rozkazy. Všechny mí přátelé vstoupili do armády, do bojů. Bylo to úžasné.“

I když on sám zatím proti ruské agresi se zbraní v ruce nebojuje, je na to prý připravený.

„Ano, jsem připravený odejít na frontu, i když nemám žádné bojové zkušenosti. Chci chránit svou zemi, svůj domov. Téměř všichni Ukrajinci jsou připravení to udělat,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám