Hlavní obsah

Cena palladia prudce klesla

Cena palladia se v pondělí propadla o více než 15 procent. Naděje na pokrok v jednáních mezi Ruskem a Ukrajinou totiž zmírnily obavy z nedostatku tohoto kovu, který se používá například k výrobě automobilových katalyzátorů. Odpoledne se cena pohybovala kolem 2370 dolarů (zhruba 54 000 Kč) za troyskou unci (31,1 gramu). Od začátku roku si však stále připisuje kolem 35 procent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Cena palladia se v reakci na útok ruských vojsk na Ukrajinu vyšplhala na rekordních více než 3440 dolarů za troyskou unci. Podle analytičky Rhony O'Connellové ze společnosti StoneX byl však růst ceny tohoto kovu přehnaný, protože nedošlo k žádnému zjevnému narušení dodávek, uvedla agentura Reuters.

Největší akcionář ruského těžařského gigantu Nornickel Vladimir Potanin o víkendu uvedl, že podnik sice čelí logistickým omezením, ale dokázal si najít alternativní cesty pro dodávky palladia. Nornickel je největším producentem palladia na světě.

Díky nadějím na pokrok v jednáních mezi Ruskem a Ukrajinou klesají rovněž ceny dalších drahých kovů, včetně zlata, stříbra a platiny. Cena zlata kolem pondělní 15:30 SEČ ztrácela zhruba 1,4 procenta na 1960 dolaru za troyskou unci.

Cena zlata přesáhla 2000 dolarů, na maximu je palladium

Ekonomika

Poptávku po drahých kovech podkopávají rovněž vyhlídky na zpřísňování měnové politiky ve Spojených státech. Předpokládá se, že americká centrální banka (Fed) už tento týden zahájí zvyšování úrokových sazeb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám