Hlavní obsah

Čekáme, až zamrzne Dněpr. Plukovník ukrajinské armády komentuje patovou situaci na frontě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Situace na ukrajinské frontě se vyvinula do patové situace. Rusku se ji ve snaze o pozemní ofenzivu nedaří prolomit, ofenziva Ukrajiny je v současnosti nemožná, především kvůli tomu, že dosud nedostala od západních spojenců stíhačky F-16, a neovládá tak oblohu. Naděje vkládají nyní ukrajinští vojáci zejména do zamrzajícího Dněpru. V rozhovoru pro web Oboz.ua to řekl plukovník Ozbrojených sil Ukrajiny v záloze a vojenský expert Petro Nedzelskyj.

Foto: Profimedia.cz

Dněpr v zimě. Ilustrační foto

Článek

„Válka se prozatím stala poziční. Pro ukrajinské obránce však může nastat příznivá situace na levém břehu Dněpru, pokud řeka dobře zamrzne. Poté se ukrajinské jednotky budou moci volně pohybovat na levý břeh a plnit bojové úkoly. Pokud led pojme obrněná vozidla, bude to velký dárek pro ukrajinskou armádu,“ uvedl Nedzelskyj.

O tom, že se ruská armáda obává možných ukrajinských útoků u levého břehu Dněpru v Chersonské oblasti, psal ve středu Institut pro studium války (ISW). Podle něj ruští okupanti podél dálnice M14 u levého břehu vybudovali půlkilometrový zákop a další obranné pozice.

Právě v této oblasti Ukrajinci drží své pozice na východním břehu Dněpru, pokoušejí se ale o územní zisky dál směrem do dočasně okupovaných pozic Rusů. Boje zde stále probíhají, ISW ale uvádí, že ani z jedné strany nedošlo k územním ziskům.

Rusové se obávají ukrajinského postupu v Chersonské oblasti, upevňují pozice u dálnice M14

Válka na Ukrajině

„Rusové nemají dostatek sil“

Mluvčí Ukrajinské vojenské rozvědky (GUR) Vadym Skibitskyj ve čtvrtek na ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu řekl, že přestože v Rusku pokračují mobilizační opatření, země již nemá rezervu pro útok ve více směrech najednou. Podle ukrajinské rozvědky proto budou pokračovat pouze taktické bojové operace.

Rusku se podle něj daří získat zpět ztráty, které každý den utrpí, záloha ale nestačí k vytvoření silných strategických útočných operací ve dvou nebo třech směrech, o kterých mluvil ruský prezident Vladimir Putin.

„Pozemní složka a výsadková složka ruských ozbrojených sil dnes nejsou schopny vést strategické útočné operace. Útočné taktické - ano. A vidíme, že v tom budou pokračovat, ale je pro ně nemožné vést strategické útočné operace bez silných taktických rezerv,“ objasnil podle Oboz.ua Skibitskyj.

Je to sebevražedná mise, říkají ukrajinští vojáci o bojích na levém břehu Dněpru

Válka na Ukrajině

Nedzelskyj dává Skibitskému za pravdu. „Z hlediska ryze akademické vojenské vědy musí mít útočící strana k vedení ofenzivy troj- až pětinásobnou převahu… Velmi dobře známe rozložení a počet sil, kterými dnes Rusko disponuje. A nemají ani přes mobilizační opatření dostatek sil. Ztrácejí spoustu zbraní, útočné techniky, tanků, obrněných transportérů, letadel. Rusko dnes prostě nemá sílu na účinnou ofenzivu ve více směrech,“ uvedl.

V letectví ale Rusko podle něj stále dominuje. „Naši spojenci nám neposkytli určité druhy zbraní, které by mohly zajistit úspěch. A v první řadě je to letectví. Naši spojenci bohužel nesplnili své závazky vůči Ukrajině. Nyní se hovoří o F-16. Jakmile se u nás objeví, ovládneme oblohu,“ podotkl Nedezelskyj s tím, že právě proto došlo k patové situaci. „Ani nepřítel nemůže postupovat, ani my nemůžeme zahájit protiofenzivu,“ řekl.

Pitomci, mohli jste mít mír. Putin zesílil výhrůžky Ukrajině

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám