Hlavní obsah

Průměrná délka života vojáka u Bachmutu jsou čtyři hodiny, tvrdí bývalý mariňák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrná délka života vojáka na východní Ukrajině jsou pouhé čtyři hodiny, řekl ABC News Troy Offenbecker, vysloužilý americký mariňák bojující po boku ukrajinských sil v Donbasu. Momentálně se nachází v „mlýnku na maso“, tedy na frontě u Bachmutu, kde se odehrávají nejkrvavější boje celé invaze.

Foto: Libkos, ČTK/AP

Ukrajinští vojáci ostřelují ruské pozice poblíž Bachmutu v Doněcké oblasti na Ukrajině

Článek

„Je to tam dost špatné, hodně obětí. Průměrná délka života na frontové linii je kolem čtyř hodin,“ řekl Offenbecker televizi ABC News.

Bitva o Bachmut na východě Ukrajiny je dějištěm jedněch z nejkrvavějších bojů od doby, kdy téměř před rokem začala ruská invaze do sousedního státu. Boje o město, které mělo před válkou asi 73 000 obyvatel, představují dosud nejdelší bitvu v rámci války, kterou před rokem Rusko rozpoutalo.

Boje jsou tak hrozné, řekl Offenbecker, že se tomu přezdívá „mlýnek na maso“. Začátkem ledna vysoký americký vojenský představitel popsal boje v tomto městě a jeho okolí, které se zdají mít omezený strategický význam jak pro Rusko, tak pro Ukrajinu, jako „opravdu tvrdé a divoké“.

Rok od invaze: Speciální debata Novinek z různých úhlů pohledu – 1. díl

Podcasty a pořady

„Mluvíte o tisících a tisících dělostřeleckých nábojů, které byly vypáleny mezi oběma stranami,“ řekl tehdy vysoký americký vojenský představitel. „V mnoha případech jsou to tisíce dělostřeleckých nábojů vypálených za den,“ dodal.

Záběry z dronu odhalují rozsah škod v BachmutuVideo: AP

Bachmut byl hlavním cílem ruských útočných sil, mezi něž patří nejen armáda, ale i nechvalně proslulé polovojenské uskupení žoldnéřů Wagnerova skupina.

Podle britské rozvědky je Rusko pod „rostoucím politickým tlakem“, aby si nárokovalo některá vítězství před výročím invaze. „Je pravděpodobné, že Rusko bude tvrdit, že Bachmut má pod kontrolou, aby se mohlo pochlubit vítězstvím, bez ohledu na realitu,“ uvádí ve své zprávě.

Záběry z dronu ukazují zkázu Bachmutu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám