Hlavní obsah

Bitva o Cherson na dohled. Okupační armáda se chová divně

Boj o jihoukrajinský Cherson je podle všeho na dohled. Proruští blogeři tvrdí, že se Rusům podařilo v okolí okupovaného města odrazit ukrajinskou protiofenzivu vedenou hned v několika směrech. Ukrajinci o svém postupu na jihovýchodě neinformují. Proruské úřady zahájily evakuaci obyvatel Chersonu na levý břeh Dněpru, Ukrajinci se obávají, že budou Rusové město ostřelovat.

Foto: Novinky

Situace na Chersonské frontě

Článek

„Bitva o Cherson začne velmi brzy,“ uvedl v úterý večer Rusy dosazený správce Chersonské oblasti Kirill Stremousov.

Ve středu ráno pak správce, kterého Ukrajinci považují za kolaboranta, v prohlášení na Telegramu uvedl, že se situace u Chersonu nezměnila a že Rusové jsou prý „připraveni odrazit“ útoky Ukrajinců.

Ve středu ráno začaly proruské úřady evakuovat obyvatele okupované oblasti na levý břeh Dněpru. Stremousov k tomu uvedl, že není vyloučené ostřelování na pravém břehu.

„Žádáme civilisty, aby přešli na levý břeh, aby nedošlo k civilním obětem,“ vyzval.

Oznámená evakuace obyvatel směrem na východ potrvá asi týden a bude se týkat zhruba 50 tisíc lidí, uvedla ruská státní agentura RIA Novosti.

Ve středu ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil v okupovaných oblastech včetně Chersonské od čtvrtka stanné právo. Jaké kroky budou v jeho rámci podniknuty, neupřesnil.

Putin vyhlásil v okupovaných oblastech na Ukrajině stanné právo

Válka na Ukrajině

Západní představitel, který hovořil pod podmínkou anonymity, řekl deníku Washington Post, že ruské síly se stále brání na pravé straně Dněpru. Ke stahování části civilistů poznamenal, že „takhle nevypadá chování okupačních sil, které jsou přesvědčeny o své schopnosti udržet linii“.

Novinář: Připravují veřejné mínění na kapitulaci

Média zaujalo také vůbec první veřejné vystoupení ruského generála Sergeje Surovikina, který se nedávno ujal funkce vrchního velitele ruských invazních sil.

Surovikin v rozhovoru pro ruská média zdůrazňoval, že ústupy, stahování a přeskupování ruských vojsk i přesidlování civilistů dělá velitelství jen proto, aby ušetřilo zdraví svých vojáků a místních obyvatel.

Ruský Generál armagedon: Ukrajince zachraňujeme, ale jde to pomalu, protože jsme ohleduplní

Válka na Ukrajině

„V těchto podmínkách je naším prvořadým úkolem chránit životy a zdraví civilistů. Proto především ruská armáda zajistí bezpečný odchod obyvatelstva v rámci programu přesidlování připravovaného ruskou vládou,“ uvedl.

Investigativní novinář Christo Grozev ze serveru Bellingcat k tomu poznamenal: „Pro ty, kteří si toho nevšimli: Surovikin připravuje ruské veřejné mínění na kapitulaci Chersonu.“

Svůj odhad podkládá Surovikinovou argumentací, že prý „Kyjev může použít zakázané zbraně, nemůžeme si dovolit vystavit tomu obyvatelstvo“.

Chystají se Rusové Cherson ostřelovat?

Šéf oblastní správy sousední Mykolajivské oblasti Vitalij Kim podle ukrajinské agentury Unian uvedl, že Rusové se chystají Cherson ostřelovat.

Surovikin v úterý řekl, že nemůže vyloučit nutnost přijmout „těžká rozhodnutí“ – co to znamená, není známo, píše Unian.

Agentura dále cituje Kima, podle nějž úřady rozesílají výzvy k evakuaci s tím, že ukrajinské ozbrojené síly budou Cherson ostřelovat. „Znám ruskou taktiku… a mám pocit, že zasáhnout Cherson se chystají Rusové,“ podotkl Kim.

„Rusové se snaží vyděsit obyvatele Chersonu falešnými zprávami o ostřelování města naší armádou a také uspořádat propagandistické představení s evakuací,“ reagoval na Telegramu šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak.

„Docela primitivní taktika, vzhledem k tomu, že ukrajinské ozbrojené síly neostřelují ukrajinská města – to dělají výhradně ruští teroristé,“ dodal. Propaganda podle něj nebude fungovat.

Jermakův poradce Mychajlo Podoljak na Twiteru napsal, že „realita může bolet, pokud žijete ve fiktivním světě fantazie“. „Neuplynul ani měsíc od pompézního vyhlášení anexe Chersonské oblasti a slavnostního koncertu na (moskevském) Rudém náměstí a samozvaná ‚městská správa‘… se slavnostně evakuuje v očekávání ukrajinské spravedlnosti,“ uvedl Podoljak.

Hlášení o ofenzivě

O tom, jak ukrajinská protiofenziva v Chersonské oblasti postupuje, se mnoho neví. Kyjevu se dosud vyplatila strategie o progresu neinformovat a zdá se, že na ní nic nemění.

Jeden ruský vojenský bloger tvrdí, že ruské síly v úterý 18. října odrazily ukrajinskou ofenzivu ve směru na Cherson u obce Zelenyj Haj, která se nachází asi 20 km severozápadně od Chersonu. Další proruské zdroje hovoří o tom, že se Ukrajinci pokusili prolomit ruskou linii u obce Mylove. V průběhu středy údajně hodlají Ukrajinci zaútočit na Beryslav, a proto shromažďují síly.

Putin vyhlásil v okupovaných oblastech na Ukrajině stanné právo

Válka na Ukrajině

Ruské ministerstvo obrany zase uvedlo, že se podařilo ubránit se ofenzivě ve směru na Bruskinske, poblíž ukrajinského předmostí přes řeku Inhulec.

Americký Institut pro studium války (ISW), který válku od začátku podrobně sleduje, žádné z těchto tvrzení nekomentoval.

Ukrajinské jižní operační velitelství pouze oznámilo, že se podařilo zneškodnit ruskou diverzní a průzkumnou četu, která se pokusila obejít ukrajinské pozice u Nové Kamjanky.

Reklama

Výběr článků

Načítám