Hlavní obsah

Biden půjde na kompromis o migraci, aby zajistil peníze pro Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americký prezident Joe Biden je ochotný přistoupit na kompromis ohledně americké imigrační politiky, jejíž změnou republikáni v Kongresu podmiňují schválení další finanční pomoci Ukrajině. Podle agentury Reuters to ve středu řekl v projevu v Bílém domě.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Joe Biden během vyjádření o pomoci Ukrajině. Bílý dům, 6. prosince 2023

Článek

Biden zároveň vyzval Kongres USA, aby další pomoc Ukrajině bránící se ruské vojenské agresi schválil ještě před vánočními svátky.

Pentagon ve středu uvedl, že Ukrajině pošle 175 milionů dolarů. Bez dohody by to mohly být od USA jedny z posledních peněz pro napadenou zemi.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pak účastníkům americko-ukrajinské bezpečnostní konference ve Washingtonu vzkázal, že Ukrajina usiluje o to, aby nezávisela pouze na pomoci od svých spojenců. Vyzval americké společnosti, aby jí v této snaze pomohly.

Biden žádá Kongres o desítky miliard na pomoc Ukrajině, Izraeli a Palestincům

Amerika

Americký prezident se v Kongresu snaží prosadit přijetí balíčku zákonů, který počítá mimo jiné s 61 miliardami dolarů (asi 1,4 bilionu korun) vyčleněnými na vojenskou a ekonomickou podporu Ukrajiny.

Republikáni ale schválení podmiňují zpřísněním americké imigrační politiky.

Balíček v celkové výši 106 miliard dolarů (2,4 bilionu korun) zahrnuje i pomoc pro Izrael nebo právě prostředky na posílení ostrahy americko-mexické hranice, kam letos v rekordních počtech přicházejí migranti prchající především ze zemí Latinské Ameriky.

Foto: Stringer, Reuters

Migranti se shromažďují podél hranice USA s Mexikem poblíž El Pasa.

Biden podle Reuters uvedl, že je ochotný ke „značnému kompromisu“ ohledně ochrany hranic, ale naznačil, že na všechny požadavky republikánů přistoupit nechce. „Musí se o tom jednat,“ řekl.

Šéf Bílého domu zároveň varoval před scénářem, kdy by se Rusku a ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi podařilo Ukrajinu ovládnout.

„Pokud Putin ovládne Ukrajinu, tak se tam nezastaví,“ uvedl Biden a zdůraznil, že Rusko by pak mohlo zaútočit i na některou ze členských zemí NATO.

Peníze pro Ukrajinu došly, prohlásil Bílý dům

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám