Hlavní obsah

Letní běloruský výlet wagnerovců je u konce. Proč se ale stahují?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další budoucnost soukromé Wagnerovy skupiny není jasná, uvedl Institut pro studium války (ISW) poté, co se objevily zprávy, že se stahuje z Běloruska do Krasnodarského kraje a Voroněže. ISW spekuluje o možnosti pádu dohody mezi ruským prezidentem Vladimirem Putinem a majitelem Wagnerovy skupiny Jevgenijem Prigožinem, čemuž nasvědčují i další indicie.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Jevgenij Prigožin během stahování z Rostova na Donu na konci vzpoury

Článek

O stahování wagnerovců z Běloruska informoval ruský kanál na Telegramu VČK-OGPU. Podle jeho zdroje se stahují postupně po skupinách pěti až šesti set lidí. Odjíždějí autobusy do Rostova na Donu, Krasnodaru a Voroněže. První etapa stahování končí a druhá začne po 13. srpnu.

Zdroj VČK-OGPU uvedl, že se to oficiálně označuje jako poslání bojovníků na dovolenou, jenomže se vůbec nezmiňuje jejich návrat do Běloruska. Mají pouze zůstat v kontaktu s vedením Wagnerovy skupiny a čekat na nové úkoly, které mohou přijít kdykoli.

Jevgenij Prigožin přitom původně uváděl, že 5. srpna už budou připraveni k nasazení, a nyní kanál napsal, že nové rozkazy mají přijít na konci srpna.

Stažení wagnerovců z Běloruska se ISW nepodařilo potvrdil z jiných zdrojů, nejsou ani žádné záběry z jejich přesunu. Polsko navíc rozmístí u hranic s Běloruskem na 10 000 vojáků, uvedl ve čtvrtek ministr obrany Marius Blaszczak.

Lukašenko nechtěl platit?

Důvod možného stažení wagnerovců z Běloruska jasný není, ale může jít o peníze. Zdroj VČK-OGPU uvedl, že běloruský prezident Alexandr Lukašenko se odmítl podílet na financování soukromé armády, předpokládal, že placena bude z Ruska. Proto ti wagnerovci, kteří byli v Bělorusku a nebudou vysláni do Libye, dostanou opušťák a mají čekat na nové úkoly. V Bělorusku má zůstat jen nevelká skupina instruktorů.

Stejný zdroj oznámil, že po summitu Ruska s africkými státy začal nábor pro další kampaň v Africe, jde o pět set wagnerovců z útočných oddílů 5 a 15, které prošly Bachmutem. Pasy si tentokrát sami vyřizovat nemusejí, přesun zajistí firma. Vyslání ovšem nemá být okamžité.

Padla dohoda Putina s Prigožinem?

ISW na základě zpráv o stahování wagnerovců z Běloruska vyvozuje, že zřejmě padla dohoda o přesunu wagnerovců do Běloruska, která zahrnovala další působení v Africe. Kanal vizioněra na Telegramu zmiňuje, že rostou snahy zbavit Prigožina i kontroly nad operacemi v Africe, nad nimiž se snaží převzít kontrolu ministr obrany Sergej Šojgu, jenž už nechal připravit dvanáct skupin po tisíci vojácích.

Na Afriku se podle něj zaměřuje i Dmitrij Rogozin, který se stal oficiálním zástupcem jiné soukromé armády Konvoj, která působí na Krymu pod jeho správcem Sergejem Aksjonovem. Podle kanálu Grey Zone je v Africe 1500 wagnerovců, sedm tisíc jich je v Bělorusku a 12 000 „na dovolené“.

Ovšem záběry z Petrohradu, kde se na summitu Rusko-Afrika Prigožin vřele vítal s mnoha africkými vůdci, naznačuje, že Prigožinova pozice je stále silná, respektive, že má tak mocného ochránce, že si proti Prigožinovi Putin nemůže dovolit zasáhnout. Neudělal to ani po vzpouře wagnerovců a 29. června se Putin s Prigožinem a 35 veliteli wagnerovců osobně setkal.

Rusům chybí vojáci

Přesun do Rostova na Donu může naznačovat také potřebu wagnerovce nasadit na Ukrajině. V opotřebovávací válce, kdy se Ukrajincům nedaří prorazit ruskou hlavní obrannou linii, mají velké ztráty i Rusové, kterým už dříve chyběla živá síla a zkušené jednotky wagnerovců se mohou hodit.

Kanál na Telegramu Děti Arbata zmiňuje, že pokud by se uskutečnila druhá vlna mobilizace, tak by nově naverbovaní přišli pozdě, aby mohli ovlivnit výsledky letošních bojů, protože na konci října už nastanou podzimní plískanice a rozbahněný terén nebude pro žádnou větší operaci vhodný.

ISW spekuluje, že může jít i o snahy zabít dvě mouchy jednou ranou. Wagnerovci by před nasazením na Ukrajině mohli čelit další snaze začlenit je do ruských ozbrojených sil, což Prigožin odmítal a vedlo to nakonec ke vzpouře wagnerovců, kteří táhli na konci června na Moskvu. Putin má zřejmě dál obavy z Prigožina a rád by ho odřízl od wagnerovců, kteří představují reálnou sílu, s níž je nutné počítat.

Ambiciózní Šojgu

Na druhou stranu ovšem Putinovi nemusí být po chuti snahy Šojgua dát všechny soukromé armády pod armádní velení, protože by tak velmi ambiciózní ministr obrany získal až příliš velkou moc a ruský prezident rád vyvažuje jednotlivé síly. I to může být jeden z důvodů, proč nechal Putin nacionalistické blogery a Prigožina kritizovat Šojgua a ministerstvo obrany jako neschopné. Kanál Děti Arbata připomíná, že se Šojgu snaží zabodovat na politické scéně.

Snaze o udržení vybalancování sil nasvědčuje i záměr vyzbrojit Rosgvardiji spadající pod prezidenta těžkými zbraněmi.

Mlha okolo osudu wagnerovců je hustá tak, že by se dala krájet. Jedno však ukazuje, v Rusku sílí mocenský boj a všichni velcí aktéři se připravují na krizové scénáře a budují si vlastní loajální síly. Dělá to čečenský prezident Ramzan Kadyrov i Aksjonov. Trochu to připomíná počátek rozpadu federální Jugoslávie.

Stovka wagnerovců se v Bělorusku přesunula ke strategickému Suvalskému průsmyku

Evropa

Wagnerovci jsou ohrožením pro východní křídlo NATO, varoval Morawiecki po jednání s Fialou

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám