Hlavní obsah

Bělorusko ukázalo, jak armáda cvičí s wagnerovci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brest

Ministerstvo obrany Běloruska zveřejnilo na svém telegramovém účtu první videa a fotky ze společného cvičení speciálních armádních jednotek s členy ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny. Popsalo také, co se chtějí běloruští vojáci od wagnerovců naučit.

Běloruské ministerstvo obrany zveřejnilo záběry ze cvičení běloruských vojáků s wagnerovci Video: .

 
Článek

Výcvikový prostor se nachází v západním Bělorusku u města Brest, které leží na hranici s Polskem.

Ruská agentura Ria Novosti uvedla, že soudě podle zveřejněných fotografií a videí se nacvičuje třeba použití bezpilotních prostředků, taktika přesunu na bojiště nebo metody ukrývání vojsk a objektů.

Běloruské ministerstvo obrany na svém telegramovém účtu napsalo, že vypracovalo podrobný postup pro přenos bojových zkušeností mezi běloruskými vojáky a Wagnerovou skupinou.

Běloruská armáda bude cvičit s wagnerovci u hranic s Polskem

Válka na Ukrajině

Důraz je podle resortu kladen na problematiku organizace souhry různých složek armády při různých činnostech nebo třeba na způsob přípravy vojáků včetně té psychologické.

„Jedinečné zkušenosti získané běloruskou armádou při těchto aktivitách budou plně využity k zajištění bezpečnosti země,“ dodal úřad.

Projev za soumraku

Na sociálních sítích se ve středu začalo šířit video, na němž má mít údajně proslov šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin. Snímek byl pořízen za soumraku, hovořící osobu tak nelze identifikovat. Muž na něm vítá bojovníky v Bělorusku.

Poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko upozornil, že pokud by mužem na nahrávce byl skutečně Prigožin, bylo by to poprvé, co se od červnové vzpoury v Rusku objevil na veřejnosti.

„Bojovali jsme čestně, udělali jste hodně pro Rusko. To, co se děje na frontě, je ostuda, které se nepotřebujeme účastnit a čekat na okamžik, až se budeme moci naplno projevit,“ uvádí muž na nahrávce s tím, že právě to byl důvod, proč bylo rozhodnuto, že nyní zůstanou „na nějaký čas“ v Bělorusku.

„Za tento čas uděláme, a já tomu věřím, běloruskou armádu druhou armádou na světě,“ prohlásil.

Bojovníci se teď podle něj mají možnost připravit a zlepšit svou úroveň a poté se vydají na novou cestu – do Afriky. „A možná se vrátíme do speciální vojenské operace, v určitém okamžiku, kdy si budeme jisti, že si neuděláme ostudu,“ prohlásil.

Kde je Prigožin? Internetem koluje údajná fotka šéfa wagnerovců ve spodkách

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám