Hlavní obsah

Běloruská armáda bude cvičit s wagnerovci u hranic s Polskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Speciální jednotky běloruské armády budou cvičit se členy ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny u hranic s Polskem. Podle agentury Tass to ve čtvrtek oznámilo ministerstvo obrany v Minsku.

Foto: Profimedia.cz

Příslušníci běloruské armády

Článek

„Ozbrojené síly Běloruska pokračují ve společném výcviku s bojovníky soukromé vojenské skupiny Wagner. V průběhu týdne budou jednotky sil speciálních operací společně s příslušníky společnosti provádět výcvikové a bojové úkoly na cvičišti Brestskij,“ citovala z prohlášení ministerstva obrany agentura TASS.

Výcvikový prostor se nachází v západním Bělorusku u města Brest, které leží na hranici s Polskem.

Dlouhodobé spory šéfa Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina s ruským armádním velením koncem června vyústily ve vzpouru, během níž jeho bojovníci nakrátko obsadili ruské město Rostov na Donu a v koloně vytáhli na Moskvu. Na základě dohody, kterou měl zprostředkovat běloruský vůdce Alexandr Lukašenko, Prigožin vzpouru ukončil.

Žoldnéři Wagnerovy skupiny v rámci dohody dostali na výběr, zda budou pokračovat ve službě v ruské armádě či se odeberou do Běloruska nebo naopak jako vojáci skončí a půjdou do civilu.

Prigožin se dle dohody měl odebrat do Běloruska, kam podle Lukašenka 27. června skutečně dorazil. O dva dny později se ale šéf wagnerovců měl sejít s Putinem v Kremlu.

Po několika dnech také osobně dorazil do ruského Petrohradu, kde si vyzvedl zbraně, které mu byly ruskými úřady zabaveny při prohlídkách jeho nemovitostí. Pro ně si měl podle ruského serveru Fontanka přijet s ochrankou v autě BMW řady 7, které bylo ještě doprovázeno autem Land Cruiser.

Kde se však Prigožin nachází teď, není jasné. Dohoda o jeho přesídlení do Běloruska má ale platit, jak později uvedl Putinův tiskový mluvčí Dmitrij Peskov.

Přesídlení wagnerovců

Minsk již dříve potvrdil, že Wagnerova skupina nyní působí v Bělorusku a její „instruktoři“ se u města Asipoviči v Mogilevské oblasti podílejí na výcviku členů územní obrany, která funguje v rámci běloruské armády. Kolik příslušníků Wagnerovy skupiny bude v Bělorusku působit, Minsk neupřesnil.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Záběr Prigožina údajně ve výcvikovém kempu v Bělorusku

Ukrajina i některé členské státy NATO v souvislosti s přesídlením wagnerovců zesílily bezpečnostní opatření na hranicích s Běloruskem. Polsko rozhodlo o přesunu 1000 svých vojáků k běloruským hranicím. Varšava rovněž vyjádřila obavy, že žoldnéři mohou pobyt v Bělorusku využít k tomu, aby k hranici s Polskem hnali migranty z krizových oblastí.

Wagnerovci podle agentury Reuters pomohli Rusku v roce 2014 anektovat ukrajinský poloostrov Krym a zapojili se do bojů v Sýrii, Iráku a několika zemích Afriky. Na Ukrajině letos - za značných ztrát na obou stranách - dobyli město Bachmut. Podle Evropské unie je Wagnerova skupina odpovědná za závažné porušování lidských práv, a Brusel na ni proto uvalil sankce.

Prigožinovo video

Na jednom z telegramových účtů Jevgenije Prigožina se objevilo video, které údajně zachycuje šéfa ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny při proslovu k jeho bojovníkům v Bělorusku. Říká v něm, že s jejich pomocí se běloruská armáda stane „druhou nejlepší na světě“. Zároveň naznačuje, že jeho nájemní bojovníci nyní nebudou bojovat na Ukrajině, ale soustředí své síly v Africe. Pravost nahrávky nebylo možné potvrdit, uvedla agentura Reuters.

Video bylo natočeno po setmění, ale je na něm vidět něco, co připomíná Prigožinův profil, a skupinu mužů, podotkla agentura. Lze na něm rovněž slyšet mužský hlas, který připomíná ten Prigožinův. Ten ve videu označuje dění na ukrajinské frontě za „ostudu, na které se nemusíme podílet“. „Čekáme na okamžik, kdy se budeme moci ukázat v plném rozsahu. Proto padlo rozhodnutí, že v Bělorusku ještě nějakou dobu zůstaneme,“ dodal.

Wagnerovci během pár hodin zaberou strategická území v Polsku, blouznil ruský poslanec

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám