Hlavní obsah

Ukrajinští vojáci se stáhli z jihovýchodu Avdijivky. Hrozí jí pád

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Avdijivka
Aktualizováno

Ukrajinskému městu Avdijivka, o které se už několik měsíců svádějí tvrdé boje, hrozí pád do ruských rukou, varovala americká Národní bezpečnostní rada. Ruským jednotkám se podařilo postoupit dále a městu hrozí obklíčení. Ukrajinské velení nařídilo vojákům, kteří brání jihovýchod města, aby se stáhli.

Zdevastované ukrajinské město Avdijivka, o které se už několik měsíců svádějí tvrdé boje.Video: Reuters

 
Článek

„Po mnoha měsících bojů se velitelství operativně-strategického uskupení vojska Tavrija rozhodlo stáhnout se z pozice Zenit na jihovýchodním předměstí Avdijivky. Tuto pozici jsme drželi tak dlouho, dokud to umožňovalo efektivně zadržovat a ničit nepřítele,“ řekl podle Ukrajinské pravdy velitel Tavriji Oleksandr Tarnavskyj.

Rozhodnutí stáhnout se z jihovýchodu města bylo provedeno s cílem ušetřit personál.

Krok následoval po čtvrtečním postupu ruských jednotek, který zdokumentoval Institut pro studium války a avizoval, že Ukrajincům nezbude než se stáhnout.

Přesila je sedminásobná, vzkazují obránci Avdijivky

Válka na Ukrajině

Geolokované záběry zveřejněné ve čtvrtek ukazují, že ruské jednotky postoupily ke koksárně na severozápadě města i od jihu a dobyly jeden z klíčových ukrajinských opěrných bodů.

Další záběry z města ukazují, že se Rusům podařilo přetnout cestu spojující sever města s jeho jihovýchodní částí, a vojákům v jihovýchodní části města tak hrozilo obklíčení.

Rusům se daří postupovat i jihozápadně od Avdijivky, cílem je přerušit zásobovací cesty do města ze Severného a z Lastočkyne.

Foto: Evelyn Hockstein, Reuters

Mluvčí americké Národní bezpečnostní rady John Kirby

„Avdijivce hrozí, že padne pod ruskou kontrolu, protože ukrajinským silám dochází dělostřelecká munice,“ varoval podle BBC mluvčí Národní bezpečnostní rady John Kirby a zkritizoval Kongres, že váhá se schválením další pomoci Kyjevu.

„Rusko posílá jednu vlnu povolaných za druhou do útoku na ukrajinské pozice. Ruské síly nyní dosáhly zákopů v Avdijivce a počtem převyšují ukrajinské obránce,“ popsal situaci na bojišti Kirby.

Foto: Reuters

Zdevastované ukrajinské město Avdijivka, o které se už několik měsíců svádějí tvrdé boje.

Avdijivka představuje pro Rusy hrozbu, protože se z ní dá ostřelovat okupovaný Doněck a klíčový železniční uzel Jasynuvata.

Velký strategický význam však nemá, neotevírá cestu k dalšímu postupu Rusů. Její význam je spíše symbolický a propagandistický. Stažení vojáků by navíc Ukrajincům uvolnilo ruce, protože by bránili o dvě třetiny kratší úsek fronty.

Rusové tlačí ze všech stran. Je to až neskutečné, líčí starosta Avdijivky

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám