Hlavní obsah

Přesila je sedminásobná, vzkazují obránci Avdijivky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinská armáda vyslala do bojů o východoukrajinskou Avdijivku čelící masivnímu ruskému náporu další brigádu. Ta vzkázala, že situace ve městě je „extrémně kritická“ a horší, než byly krvavé boje o město Bachmut. Kyjev mezitím potvrdil, že v některých částech Avdijivky se ukrajinská armáda stáhla a že město nyní musí zásobovat záložní trasou. Kompletní stažení z Avdijivky však zatím nový vrchní velitel ukrajinských sil Oleksandr Syrskyj nenařídil.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinští obránci Avdijivky ošetřují zraněného spolubojovníka.

Článek

„Místo ústupu z Avdijivky, kde mají vojáci munici na příděl kvůli nedostatku zásob, který ještě zhoršuje neschopnost USA dohodnout se na nové pomoci, poslal nový ukrajinský vrchní velitel generál Oleksandr Syrskyj do východoukrajinského města posily,“ napsal ve čtvrtek web Financial Times. Ten připomněl, že Syrskyj v nedávno odvysílaném rozhovoru pro německou televizi ZDF řekl, že Ukrajina přechází k defenzivní strategii. „Cílem našich operací je nepřítele vyčerpat, způsobit mu maximální ztráty,“ řekl.

Obránci Avdijviky přitom hlásí, že ačkoliv Rusům působí značné ztráty, útočníci do města posílají nové a nové síly. „Jsme nuceni bojovat ze všech stran,“ vzkázal Andrij Bileckyj, velitel 3. útočné brigády, kterou Kyjev nově nasadil do obrany města. Dodal, že v oblasti, kde jeho jednotka podnikla útok, je přesila Rusů zhruba sedminásobná. „Situace v Avdijivce zůstává hrozivá a nestabilní. Nepřítel nadále aktivně střídá své jednotky a převádí do města nové síly a prostředky,“ dodala brigáda v příspěvku nazvaném „Avdijivské peklo“.

Foto: Rfe/rl/serhii Nuzhnenko, Reuters

Zničené budovy v Avdijivce

U Avdijivky zemřel Čech

Domácí

Dvoutisícová 3. útočná brigáda patří k nejlepším ukrajinským jednotkám, je to zřejmě jediná velká mechanizovaná jednotka, jakou měl Kyjev na východě v záloze, napsala ukrajinská mutace magazín Forbes. Právě proto ale podle něj nemusí být rozumné poslat tuto cennou jednotku do náročné bitvy ve stále izolovanějších ruinách Avdijivky.

Ukrajinská armáda mezitím potvrdila, že v některých částech města se už obránci stáhli. „V Avdijivce naše jednotky manévrují k ústupu do výhodnějších pozic, někdy k opětovnému obsazení pozic. Zásobování Avdijivky a evakuace jsou komplikované, ale využíváme předem připravenou nouzovou logistickou trasu,“ citoval web Ukrajinska pravda armádního mluvčího Dmytra Lychovije. Ruské síly mají podle něj namířeno k areálu koksovny, která kdysi bývala největší v Evropě. „Setkají se tam s tvrdým odporem,“ vzkázal Lychovij.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinské velení včetně vrchního velitele Oleksadra Syrského a ministra obrany Rustema Amerova poblíž fronty na východní Ukrajině

„Stažení našeho kontingentu z Avdijivky je jen otázkou času,“ řekl nicméně webu NV.UA ukrajinský vojenský analytik Oleksandr Musienko. Dodal, že Ukrajincům se už na místě podařilo zbrzdit ruskou ofenzivu, způsobit nepříteli velké ztráty a navázat množství jeho sil a nyní je čas „zhodnotit současnou situaci“.

O víkendu během bojů u Avdijivky padl i český dobrovolník, informoval ve čtvrtek na sociální síti X dobrovolnický účet nazvaný „Vozím drony na Ukrajinu“. Podle něj pozici Čecha zasáhla minometná palba, od té doby jej nikdo neviděl a místo nyní okupují ruské jednotky.

Avdijivka, která kdysi čítala přes 30 tisíc obyvatel, leží jen zhruba pět kilometrů od Doněcku, který proruské síly okupují už od roku 2014.

Rusové tlačí ze všech stran. Je to až neskutečné, líčí starosta Avdijivky

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám