Hlavní obsah

Atentát na drogového klauna vypadá vážně. Medvěděv se rozjel na adresu Zelenského

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místopředseda Bezpečnostní rady Ruské federace a bývalý ruský prezident Dmitrij Medvěděv v souvislosti s údajným plánovaným atentátem na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského prohlásil, že „drogový klaun“ má velký důvod k obavám a že „atentát na nejvyššího polského banderovce“ je opravdu „vážný“. Medvěděv to uvedl na Telegramu.

Foto: Telegram/medvedev_telegram

Fotomontáž zveřejněná Medvěděvem

Článek

„Atentát na nejvyššího polského banderovce? To je opravdu vážné. Drogový klaun má důvod k velkým obavám,“ prohlásil Medvěděv v příspěvku, který doprovodil upravenou fotografií Zelenského, kde je vyobrazen, jak šňupe drogy. Na jeho obličeji je navíc umístěný černý terč.

Medvěděv to napsal v reakci na zatčení polského občana, který byl obviněn, že společně s Ruskou federací plánoval atentát na Zelenského. Ukrajinského prezidenta Medvěděv označil jako „polského banderovce“, což zapadá do jeho dlouhodobé rétoriky o Ukrajině, kterou mnohokrát nazval neexistujícím či uměle vytvořeným státem.

Není to poprvé, co se ruský exprezident vyjádřil k atentátu na ukrajinskou hlavu státu. Například loni v květnu podle listu Newsweek uvedl, že Rusko Zelenského a jeho spolupracovníky musí fyzicky zlikvidovat. Prohlásil to poté, co došlo k výbuchu dvou dronů u sídla ruského vůdce Vladimira Putina.

V Polsku zadrželi muže, který měl Rusům pomáhat s plánovaným atentátem na Zelenského

Evropa

„Po dnešním teroristickém útoku nezbývají žádné jiné možnosti než fyzická likvidace Zelenského a jeho bandy,“ prohlásil tehdy Medveděv.

Krátce po tom ukrajinský prezident zareagoval se slovy, že Medvěděv pro něj není vůbec zajímavé téma a že by se Rusové raději měli zamyslet, jak změnit svoji vlastní zemi, uvedla Ukrajinska pravda.

Sám Zelenskyj dříve uvedl, že přežil nejméně pět nebo šest pokusů o atentát.

Plánovaný atentát

Polské úřady tento týden informovaly o tom, že muž pojmenovaný jako Pawel K. měl sbírat informace o malém polském letišti Rzeszow-Jasionka, které ukrajinský prezident pravidelně používá, uvedla britská zpravodajská televize BBC, podle níž úřady nespecifikovaly, zda informace Rusku skutečně nakonec poskytl.

Letiště Zelenskyj využil například v prosinci 2022, když se vracel z amerického Washingtonu. Na Rzeszow-Jasionka přilétl také jeho americký protějšek Joe Biden.

Z tohoto letiště také pravidelně přilétají a odlétají vojenská a nákladní letadla ze Spojených států a celé Evropy. Zde také čekají nákladní vozy, které se následně vydají směrem k hranici s Ukrajinou, jež je podle BBC od letiště vzdálená zhruba sto kilometrů.

Foto: Telegram/Dmitrij Medvěděv/Screenshot

Příspěvek ruského exprezidenta

Bývalý ruský prezident Medvěděv ve svých výrocích často za hranou konspirace ostře kritizuje Západ. Reportéři z nezávislého ruského serveru The Insider to dávají do souvislosti i se zásilkami italského vína, které ruskému exprezidentovi chodí.

Medvěděv přišel s dalšími viníky masakru u Moskvy. Seznam už je pěkně dlouhý

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám