Hlavní obsah

Medvěděv přišel s dalšími viníky masakru u Moskvy. Seznam už je pěkně dlouhý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místopředseda Bezpečnostní rady Ruské federace a bývalý ruský prezident Dmitrij Medvěděv se rozjel na síti X a bez předložení důkazů prohlásil, že za teroristickým útokem na koncertní halu v Krasnogorsku stojí ukrajinští banderovští bastardi a jejich komplicové: americký prezident Joe Biden, francouzský prezident Emmanuel Macron, premiér Spojeného království Rishi Sunak a německý kancléř Olaf Scholz.

Foto: Profimedia.cz

Ruský exprezident Dmitrij Medvěděv

Článek

„Ale, ale, vy vážení představitelé USA a evropských zemí! Prohlášení teroristů, že jim byl v Kyjevě slíben milion rublů a že se tam mají dostat přes mezeru na rusko-ukrajinské hranici, vám nestačilo?“ začal svůj příspěvek na síti X Medvěděv.

„Takže teroristický útok si objednal IS, že? Skutečnými zaměstnavateli jsou ukrajinští banderovští bastardi, vaši odchovanci. A spoluviníky této vraždy jste vy všichni, Biden, Macron, Sunak, Scholz a další nohsledi. Na to nezapomeneme!“ rozjel se ruský exprezident.

Medvěděv uvedl, že jeden z údajných pachatelů měl mít slíbený milion rublů (přes čtvrt milionu korun) od Ukrajiny. To ovšem není pravda, podle výpovědi podezřelého Tádžika zveřejněné na Telegramu ruské propagandistky Margarity Simonjanové není o zapojení Ukrajiny jediná zmínka. Nesouhlasí ani suma peněz slíbená za útok. Tádžik totiž uvedl, že za spáchání teroristického činu mu „asistent kazatele“ nabídl půl milionu rublů (asi 126 tisíc korun).

Mrtvá těla vojáků NATO nebudeme vracet rodinám. Chceme, aby co nejvíc trpěly, prohlásil Medvěděv

Válka na Ukrajině

Útok v Krasnogorsku

Teroristický útok na koncertní halu v Krasnogorsku u Moskvy si vyžádal přes 140 obětí. K útoku se několikrát přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS, též označován jako ISIS), která dokonce zveřejnila záběry z tělesné kamery bojovníků.

Údajní pachatelé prchali ve voze Renault Thalia a byli zadrženi v Brjanské oblasti u vesnice Chacun, která se nachází zhruba 150 kilometrů od hranic s Ukrajinou. Chacun je ale také blízko hranic s Běloruskem, od nichž se nachází zhruba 200 kilometrů.

Ruský prezident Vladimir Putin v proslovu den po útoku uvedl, že pachatelé mířili k ukrajinské hranici, kde podle něj měli Ukrajinci pro teroristy připravit „bezpečný přechod hranice“, což ve svém příspěvku zopakoval i Medvěděv.

Ruskou verzi ale přímo popřel běloruský vůdce Alexandr Lukašenko a také běloruský velvyslanec v Rusku Dmitrij Krutoj.

„(…) Hlavním úkolem včerejší (páteční) noci bylo zajistit, aby teroristé neunikli přes naši společnou hranici. Tento úkol byl splněn. Byla zavedena maximální bezpečnostní opatření,“ prohlásil den po útoku podle běloruské vládní agentury Belta Krutoj.

Ukrajina spojencem islamistů? Když on Zelenskyj je takový zvláštní Žid, argumentuje Peskov

Evropa

Lukašenko zase uvedl, že pachatelé sice nejprve mířili k běloruským hranicím, ale poté je „organizátoři útoku“ měli upozornit, že do Běloruska to nepůjde, protože jsou na běloruských hranicích „protiteroristická opatření“.

„Nemohli jet do Běloruska. Jejich organizátoři si to uvědomili, protože v prvních minutách (od teroristického útoku) přešla část (běloruského) regionu na zvýšený bezpečnostní režim,“ prohlásil až pět dní po teroristickém útoku u Moskvy Lukašenko. „Oni se otočili a jeli na úsek ukrajinsko-ruské hranice,“ dodal Lukašenko.

USA podle listu The New York Times (NYT) uvedly, že už od začátku března shromažďovaly zpravodajské informace o tom, že ISIS-K (afghánská pobočka IS se sídlem v Chorásánu – pozn. red.) plánuje útok na Moskvu. Ve čtvrtek 7. března pak USA vydaly varování před možnými teroristickými útoky.

Více než dva týdny předtím, než útočníci rozpoutali masakr v Krasnogorsku na okraji Moskvy, navíc americká vláda varovala ruské představitele, že podle jejích informací je právě koncertní hala Crocus City Hall jedním z potenciálních cílů hrozícího teroristického útoku. Putin veškerá varování smetl ze stolu, když uvedl, že jde o záměr zastrašit a destabilizovat ruskou společnost.

Rusko rozjelo speciální obviňovací operaci

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám