Hlavní obsah

V Polsku zadrželi muže, který měl Rusům pomáhat s plánovaným atentátem na Zelenského

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polská policie ve středu zadržela muže, který je podezřelý, že se ruské vojenské rozvědce GRU snažil pomoci s případným atentátem na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Ve čtvrtek o tom na svých internetových stránkách informovala polská prokuratura. Hrozí mu až osm let vězení.

Foto: Ukrainian Presidential Press Service, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

Podle vyšetřovatelů dal Pawel K. najevo, že je ochotný spolupracovat s GRU, a navazoval kontakty s ruskými občany, kteří jsou „bezprostředně zapojeni do války na Ukrajině“. Polská prokuratura uvedla, že mezi jeho úkoly patřilo sbírat informace o zabezpečení vojenského letiště Rzeszów-Jasionka na jihovýchodě Polska a předávat je GRU. To prý mělo Rusům pomoci při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Zelenského.

Zelenskyj letiště v Rzeszowě používá při cestách do zahraničí, neboť vzdušný prostor Ukrajiny je od začátku ruské invaze uzavřený.

Polskou stranu na aktivity Pawla K. upozornila kancelář ukrajinského generálního prokurátora. Ukrajinci poskytli polským vyšetřovatelům důkazní materiál týkající se tohoto případu. Spolupracovala na něm také ukrajinská tajná služba SBU.

Vyšetřování v Polsku pokračuje, vede ho kontrarozvědka ABW.

Polsko od začátku ruského vpádu na Ukrajinu odhalilo už vícero spolupracovníků ruských tajných služeb. Přes polské území proudí na Ukrajinu vojenská pomoc ze Západu, významnou roli při tom má právě letiště v Rzeszowě.

Naše práce, potvrdil úder na krymské vojenské letiště ukrajinský prezident

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám