Hlavní obsah

Arménie se vzepřela Putinovi. Žádné cvičení u nás nebude, vzkázal premiér

Arménie oznámila členům Organizace smlouvy o kolektivní bezpečnosti (OSKB), že na svém území letos nehodlá pořádat společná vojenská cvičení. Na úterní tiskové konferenci to uvedl premiér Nikol Pašinjan.

Foto: Profimedia.cz

Arménský premiér Nikol Pašinjan

Článek

„Ministr obrany Arménské republiky písemně sdělil společnému velitelství OSKB, že za této situace nepovažujeme za vhodné provádět taková vojenská cvičení na území Arménské republiky. Tato vojenská cvičení se v letošním roce konat nebudou,“ oznámil Pašinjan.

V Arménii se měla letos konat „mírová“ cvičení OSKB pod pracovním názvem „Nezničitelné bratrství“. Tato cvičení jsou velitelská a štábní, zahrnují „mírové kontingenty“ všech šesti zemí, tedy Arménie, Běloruska, Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Ruska a Tádžikistánu.

Nutno připomenout, že arménský premiér na konci listopadu odmítl podepsat závěrečné prohlášení po summitu OSKB v Jerevanu.

Putin odhodil pero, Lukašenko v šoku. Arménský premiér odmítl podepsat dokument vojenské aliance

Evropa

V posledních týdnech eskalovalo v Arménii napětí kvůli blokádě Lačinského koridoru vedoucího do neuznaného Náhorního Karabachu, kterou uspořádali aktivisté z Ázerbájdžánu. Uspořádali demonstrace poblíž ruské vojenské základny v Gjumri.

Žádná ultimáta, prostor pro USA?

Pašinjan v úterý reagoval na zprávy, že dal Rusku ultimátum, že pokud nebude Lačinský koridor otevřen do 10. ledna, Arménie se z OSKB stáhne. „Nemyslím si, že bychom měli s našimi partnery mluvit řečí ultimát. K této situaci musíme říci jen to, co již bylo řečeno. Celkově k tomu není co dodat,“ řekl premiér.

V Arménii se v posledních měsících konaly protesty požadující vystoupení z OSKB. Doposud byla situace taková, že Rusko chránilo Arménii proti Ázerbájdžánu. Vzhledem k tomu, že se Moskva dostatečně nepostavila za Arménii při posledních ázerbájdžánských útocích, začíná se rétorika Jerevanu od Moskvy odvracet. Arméni teď hledají pomoc u Spojených států a Francie. Dá se přepokládat, že USA se do pomoci Arménie výrazněji nezapojí, pokud země zůstane členem OSKB, což je jakási postsovětská obdoba NATO.

Arménie se odklání od Moskvy. Chce Macrona jako moderátora jednání s Ázerbájdžánem

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám