Hlavní obsah

Anektované území není tak úplně naše, připustil politolog v ruské televizi. Moderátor zuřil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská jaderná doktrína počítající s použitím atomových zbraní v případě, že bude ohrožena územní celistvost Ruské federace, se nemusí nutně vztahovat na nově anektovaná ukrajinská území. Vyplývá to z debaty v ruské státní televizi, kterou moderoval Vladimir Solovjov, označovaný za hlásnou troubu Kremlu. Jeho samotného tento názor rozčílil.

Foto: Profimedia.cz

Vladimir Solovjov

Článek

Zatímco Solovjov hřímal o jaderné pomstě za ukrajinské protiútoky, děkan politologie moskevské univerzity Andrej Sidorov mu vysvětloval, že není území jako území.

„Řídíme se jednoduchou logikou. Pokud máme zbraně, které nám zaručí totální vítězství, bylo by podivné je nepoužít. Proč bychom je jinak vyráběli? Když jsme toho názoru, že naše životy nemají žádnou cenu a jaderné zbraně nemají význam? Že krásný Západ musí být zachován, zatímco Rusko může být zničeno? Tak pojďme přestat vyrábět všechny moderní zbraně, když neplní svou funkci odstrašení,“ zlobil se Solovjov.

Děkan moskevské univerzity mu na to namítl, že ruské jaderné zbraně svou úlohu plní a že to byly právě jaderné hlavice, které během studené války zabránily napadení Sovětského svazu. „Jaderné zbraně brání vzniku rozsáhlých válek, nikoliv malým konfliktům, jako je ten, kterého se účastníme,“ vysvětloval Sidorov s tím, že na Ukrajině nebojují jednotky NATO, a jedná se tedy o klasickou proxy válku (zástupný konflikt), který už historie zná z dob studené války.

„Ale v žádné z těch proxy válek se nebojovalo na našem území. Nebojovalo se ani v USA, ani v SSSR!“ rozčiloval se Solovjov s tím, že ukrajinská území, která byla nedávno začleněna do Ruské federace, ale nyní jsou pod kontrolou Kyjeva, jsou teď vlastně okupovaným územím Ruska.

„Žijete za tlustým sklem! Nebylo to naše území, dokud jsme ho nedávno za naše nevyhlásili,“ obořil se na Solovjova další diskutující s tím, že ignoruje reálnou situaci.

Moskva v září na základě pseudoreferend, která mezinárodní společenství neuznává, anektovala části ukrajinského území na Donbasu a v Chersonské a Záporožské oblasti na jihu země, nemá je ale plně pod kontrolou.

Solovjova slova hosta rozzuřila. „Zase jeden! Dneska tady mám celý kroužek lidí, kteří opovrhují naší ústavou a myslí si, že to nejsou naše území!“

Ruský propagandista kritizuje Západ, sám ale používá západní elektroniku

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám