Hlavní obsah

Ruské údery v Oděse a Čornomorsku zničily 60 tisíc tun obilí, hlásí Kyjev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Oděse a Čornomorsku bylo v důsledku nočních ruských útoků zničeno 60 tisíc tun obilí, oznámil ukrajinský ministr zemědělství Mykola Solskyj. Značná část infrastruktury pro vývoz obilí je podle něj mimo provoz. Na to, že se nynější ruské vzdušné údery zaměřují na zařízení pro vývoz ukrajinského obilí, upozornil už předtím ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Následky ruského útoku na přístav v OděseVideo: AP

 
Článek

„Ruští teroristé se úmyslně zaměřili na infrastrukturu obchodu s obilím,“ napsal Zelenskyj na Telegramu. „Každá ruská střela je ranou nejen pro Ukrajinu, ale pro všechny na světě, kteří chtějí normální a bezpečný život,“ dodal. Uvedl také, že armáda dostala pokyn posílit ochranu přístavní infrastruktury a ministerstvo zahraničí zintenzivnit kontakty s partnery s cílem pokračovat ve vývozu ukrajinského obilí.

Podle Solského útoky zničily desetitisíce tun obilí, které měly být v rámci černomořských obilných dohod z Ukrajiny exportovány už před šedesáti dny, napsala agentura Reuters.

Ukrajina už druhou noc v řadě čelila masivním ruským úderům ze vzduchu, které se podle ukrajinského letectva zaměřily na Oděskou oblast. Jižní operační velitelství ukrajinské armády uvedlo, že zásah utrpěla kritická infrastruktura včetně obilných a ropných terminálů v přístavu. Poškozena byla skladiště i nakládací zařízení. Protivzdušná obrana podle letectva sestřelila 37 z celkem 63 raket či dronů.

Vojenské cíle, tvrdí Moskva

Ruské ministerstvo obrany údery v okolí Oděsy potvrdilo s tím, že mířilo na vojenské cíle. „Dnes v noci ozbrojené síly Ruské federace provedly skupinový úder přesnými zbraněmi z moře a vzduchu na objekty vojenského průmyslu, palivovou infrastrukturu a sklady munice ukrajinské armády v Oděse,“ oznámil mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Cílem útoku se podle něj stala také základna ukrajinského letectva Kanatove v Kirovohradské oblasti.

Foto: Ukrainian Armed Forces, Reuters

Přístavní jeřáb v Oděse po ruském útoku.

Ruské vzdušné útoky na jihu Ukrajiny přichází poté, co Moskva v pondělí definitivně potvrdila, že po bezmála roce pozastavuje svou účast na černomořských obilných dohodách, které od loňského léta umožňovaly i přes pokračující boje na Ukrajině vyvážet ukrajinské zemědělské produkty.

Součástí ujednání zprostředkovaného Tureckem a OSN byla mimo jiné také ochrana nákladních lodí připlouvajících a vyplouvajících ze tří ukrajinských přístavů - Oděsy, Čornomorsku a Južného. Zelenskyj dříve uvedl, že je třeba udělat vše pro to, aby černomořský koridor pro export obilí mohl být nadále využíván, a to i bez Ruska.

Foto: Ukrainian Armed Forces, Reuters

Následky ruského útoku v Oděse.

Šéf Zelenského kanceláře Andrij Jermak uvedl, že útokem na Oděsu chce Rusko působit problémy v zemích globálního jihu. Ty jsou mnohdy na dovozu ukrajinského obilí závislé.

Starosta Oděsy Hennadij Truchanov uvedl, že obyvatelé Oděsy prožili „jednu z nejstrašnějších nocí“. „Takový útok jsme nezažili od začátku plnohodnotné invaze,“ napsal na Facebooku. Oběti na životech si podle něj nevyžádal, zraněno bylo ale několik osob včetně devítiletého chlapce. Škody utrpěly na několika místech města obytné budovy a také hřbitov, dodal.

Mohutný ruský vzdušný útok na Ukrajinu, Oděsa byla pod palbou celou noc

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám